Sposób przygotowania:
Ciasto z bitą śmietaną
Palmę roztopić, przestudzić. Mąkę przesypać do miski. Dodać do niej cukier, cukier waniliowy, kakao, sodę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Do suchych składników dodać kefir, roztopioną palmę, jajka i marmoladę (użyłam marmolady z żółtych śliwek). Wszystko wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką blaszki (ok. 21x26 cm), wyrównać powierzchnię. Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 35-40 minut (sprawdzić patyczkiem). Upieczone ciasto dobrze ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać do niej cukier puder i śmietan-fixy. Bitą śmietanę wyłożyć na ciasto. Polać dowolną polewą czekoladową.
![Ciasto z bitą śmietaną Ciasto z bitą śmietaną](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/ciasto-z-bita-smietana-264618.jpg)
![Ciasto z bitą śmietaną Ciasto z bitą śmietaną](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/ciasto-z-bita-smietana-264619.jpg)
![Ciasto z bitą śmietaną Ciasto z bitą śmietaną](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/ciasto-z-bita-smietana-264620.jpg)
![Ciasto z bitą śmietaną Ciasto z bitą śmietaną](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/ciasto-z-bita-smietana-264621.jpg)