mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Biszkopt z bitą śmietaną i owocami

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Na deser coś lekkiego a zarazem słodkiego - kolorowe ciasto z owocami, bitą śmietaną i galaretką

Biszkopt z bitą śmietaną i owocami

Składniki:

Biszkopt z bitą śmietaną i owocami

 

  • Składniki:

 

  • biszkopt jasny z 6 jajek

 

  • Bita śmietana:
  • (zrobić z podwójnej porcji składników, radzę najpierw ubić 0,25l kremówki, po czym w drugim osobnym naczyniu ubić pozostałe 0,25l śmietanki- będzie się szybciej ubijało)

 

  • 0,25 l śmietany kremówki
  • 1 opak. cukru waniliowego - małe
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • troszkę kwasku cytrynowego lub sok z cytryny

 

  • Dodatkowo:
  • owoce dowolne (u mnie brzoskwinie i ananas z puszki)
  • 2-3 kolorowe galaretki (zrobić wg instrukcji na opakowaniu)
  • rodzynki

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z bitą śmietaną i owocami
Bita śmietana: Na każde 0,25l kremówki: 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 1/4 szkl. gorącej wody, do tego roztworu wsypać trochę kwasku cytrynowego, ale ostrożnie, żeby nie wyszło za kwaśne! Każde 0,25l śmietany osobno ubijać razem z cukrami, gdy będzie już prawie ubita wlać przestudzoną! (ma być zimna, żeby się nie zważyło) rozpuszczoną żelatynę lub do ubitej wsypać śmietan- fixy i chwilkę ubijać jeszcze. Biszkopta przekroić na pół, nasączyć sokiem z brzoswiń lub ananasa, wyłożyć 2/3 bitej śmietany z pokrojonymi owocami, przykryć drugą połową, nasączyć troszkę, wyłożyć resztę ubitej śmietany, udekorować wedle uznania owocami, zalać tężejącą galaretką. Schłodzić.



Ciacho to piekę naprawdę często, gdy mamy ochotę na coś lekkiego i zarazem słodkiego wybieram właśnie ten biszkopt:)