ilka222

ilka222

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Ciasto z masą jabłkową i bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Szybkie ciasto z masą jabłkową i bita śmietaną

Ciasto z masą jabłkową i bitą śmietaną Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto z masą jabłkową i bitą śmietaną

 

  • Biszkopt:

 

 

  • 1/2szkl.mąki

 

  • 1/2szkl. cukru

 

  • 1/2 łyżeczki proszku do piecz.

 

  • Masa:

 

 

  • 2 galaretki

 

  • kilka łyżek cukru

 

 

  • 2 śnieżki

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z masą jabłkową i bitą śmietaną
Upiec biszkopt: Oddzielić żółtka od białek, ubić je na sztywna pianę, po czym dodać cukier, następnie dodawać po jednym żółtku, miksować, następnie wymieszać z mąką zmieszaną z proszkiem, wylać na blaszkę i wstawić do piekarnika, piec około 15-20 min w temp.160 C. Umyte i obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych otworach, włożyć do garnka, uprażyć z cukrem, wsypać suchą galaretkę, dokładnie wymieszać, odstawić aby trochę wystygło.Schłodzone mleko ubić ze śnieżką tak jak podano w przepisie na opakowaniu. Jabłka posmarować na biszkopcie, wstawić do lodówki, po czym przykryć ciasto bitą śmietaną i dowolnie udekorować, schłodzić.
Ciasto z masą jabłkową i bitą śmietaną
Na biszkopt wykładamy masę jabłkową, po czym bitą śmietanę i dekorujemy