SUPERPRZEPIS

Ciasto z bitą śmietaną i truskawkami pod galaretką

         
ocena: 4/5 głosów: 7
Ciasto z bitą śmietaną i truskawkami pod galaretką Więcej zdjęć (6)

Pyszne lekkie ciasto z bitą śmietaną na miękkich biszkoptach. Królową jego jest truskawka w dużej ilości galaretki.

Składniki:

Ciasto z bitą śmietaną i truskawkami pod galaretką

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z bitą śmietaną i truskawkami pod galaretką
Galaretki rozpuszczamy w 1 litrze wody. Gdy przestygną, wówczas rozdzielamy je na dwie miski. Jedną wstawiamy do lodówki, drugą zostawiamy na blacie kuchennym. W naczyniu w którym przygotowujemy ciasto układamy biszkopty. Zalewamy je tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki do stężenia.

W tym czasie miksujemy śmietanę z cukrem pudrem na puszystą i sztywną masę.

Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach zimnej wody i zostawiamy do napęcznienia. Gotową przez sekundę podgrzewamy w mikrofali i powoli wlewamy do ubitej śmietany, enargicznie mieszając. Gotową masę śmietanową wykładamy na galaretkę i ponownie wstawiamy do lodówki.

Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Kroimy je na pół i układamy na ręczniku papierowym przekrojeniem do dołu, żeby dokładnie osuszyły się. Drugą miskę z galaretką wstawiamy do lodówki.

Na sztywnej śmietanie układamy truskawki i zalewamy drugą galaretką.

Ponownie wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin.
Ciasto z bitą śmietaną i truskawkami pod galaretką
Na biszkopty wylewamy tężejącą galaretkę. Wstawiamy do lodówki.
Ciasto z bitą śmietaną i truskawkami pod galaretką
Śmietwnę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy.
Ciasto z bitą śmietaną i truskawkami pod galaretką
Sztywną ubitą śmietanę wykładamy na galaretce z biszkoptami.
Ciasto z bitą śmietaną i truskawkami pod galaretką
Umyte, odszypułkowane i przekrojone truskawki układamy na bitej śmietanie.
Ciasto z bitą śmietaną i truskawkami pod galaretką
Truskawki zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy ciasto do lodówki.

Tagi:

biszkopt