Sposób przygotowania:
Ciasto z bitą śmietaną i truskawkami pod galaretką
Galaretki rozpuszczamy w 1 litrze wody. Gdy przestygną, wówczas rozdzielamy je na dwie miski. Jedną wstawiamy do lodówki, drugą zostawiamy na blacie kuchennym. W naczyniu w którym przygotowujemy ciasto układamy biszkopty. Zalewamy je tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki do stężenia.
W tym czasie miksujemy śmietanę z cukrem pudrem na puszystą i sztywną masę.
Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach zimnej wody i zostawiamy do napęcznienia. Gotową przez sekundę podgrzewamy w mikrofali i powoli wlewamy do ubitej śmietany, enargicznie mieszając. Gotową masę śmietanową wykładamy na galaretkę i ponownie wstawiamy do lodówki.
Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Kroimy je na pół i układamy na ręczniku papierowym przekrojeniem do dołu, żeby dokładnie osuszyły się. Drugą miskę z galaretką wstawiamy do lodówki.
Na sztywnej śmietanie układamy truskawki i zalewamy drugą galaretką.
Ponownie wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin.
W tym czasie miksujemy śmietanę z cukrem pudrem na puszystą i sztywną masę.
Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach zimnej wody i zostawiamy do napęcznienia. Gotową przez sekundę podgrzewamy w mikrofali i powoli wlewamy do ubitej śmietany, enargicznie mieszając. Gotową masę śmietanową wykładamy na galaretkę i ponownie wstawiamy do lodówki.
Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Kroimy je na pół i układamy na ręczniku papierowym przekrojeniem do dołu, żeby dokładnie osuszyły się. Drugą miskę z galaretką wstawiamy do lodówki.
Na sztywnej śmietanie układamy truskawki i zalewamy drugą galaretką.
Ponownie wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin.