Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Ciasto z brzoskwiniami i skórką cytrynow

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Smaczne i lekko orzeźwiające ciasto ze skórką cytrynową i brzoskwiniami.

Ciasto z brzoskwiniami i skórką cytrynow Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z brzoskwiniami i skórką cytrynow

 

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • duża puszka brzoskwiń w syropie
  • cytryna

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z brzoskwiniami i skórką cytrynow
Brzoskwinie odsączyć i pokroić w dość duże kostki. Z umytej dokładnie cytryny zetrzeć porcję skórki cytrynowej (ok. 1-2 łyżeczki) i posiekać. Jajka ubić z cukrem mikserem, następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Do rozmieszanych składników dolać olej i mleko, połączyć dokładnie składniki. Na koniec dodać skórkę cytrynową, wymieszać. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia/wysypanej bułką tartą, na koniec ułożyć na cieście kawałki brzoskwiń, piec ok. 40-50 min w 180st. C.
Ciasto z brzoskwiniami i skórką cytrynow
Brzoskwinie pokroić w duże kostki po odsączeniu z syropu.
Ciasto z brzoskwiniami i skórką cytrynow
Do ciasta dodać skórkę cytrynową i wymieszać składniki.
Ciasto z brzoskwiniami i skórką cytrynow
Ciasto wylac do formy i ułożyć pokrojone brzoskwinie.
Ciasto z brzoskwiniami i skórką cytrynow
Ciasto piec ok. 40-50 minut w 180st. C..

Tagi:

jajko jajka