Sposób przygotowania:
Kajmakowy sernik na kruchym cieście z galaretkąWykonanie ciasta:
Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto jako spód do sernika. Ciasto wałkujemy i przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą, wstawiamy do lodówki do schłodzenia na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa:
Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie dodajemy po jednym żółtku i ucieramy, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser i kajmak i całość dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek, wsypujemy rodzynki i dokładnie i delikatnie mieszamy.
Do pieczenia:
Do pieczenia: Masę serową przekładamy na kruche ciasto.
Pieczenie:
Pieczenie: Sernik kajmakowy z rodzynkami pieczemy około 60-70 minut w temperaturze 170 stopni do ładnego zrumienienia się. Upieczony sernik dokładnie studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin.
Pianka:
Pianka: Śnieżkę ubijamy na puszystość, dodajemy śmietan-fixy, ubijamy, dodajemy kajmak, ubijamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, lekko studzimy, płynną wlewamy do śmietanki i dokładnie miksujemy. Piankę wykładamy na sernik. Odstawiamy do lodówki do stężenia.
Galaretka:
Galaretki: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Zimne wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. Następnie tężejące wykładamy na sernik. Sernik ponownie wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na kilka godzin lub całą noc. Potem sernik idealnie się kroi.
Podanie i rady:
Gotowy sernik kroimy, dekorujemy bratkami i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.
Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
mocsłodkości
Babeczka35
Bardzo polecam :)