Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Kajmakowy sernik na kruchym cieście z galaretką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny sernik, chociaż pracochłonny, ma kilka warstw, ale warto go przygotować. Polecam dla gości, poczęstunek, podwieczorek. Idealny na Wielkanocny stół.

Kajmakowy sernik na kruchym cieście z galaretką

Składniki:

Kajmakowy sernik na kruchym cieście z galaretką

Ciasto:

  • 10 dag masła lub margaryny
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 jajko
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku o smaku waniliowym )
  • pół szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • 15 dag masła lub margaryny
  • pół szklanki rodzynek
  • 20 puszka masy kajmakowej
  • 1 cukier waniliowy

Pianka:

  • 1 śmietana typu ,,Śnieżka``
  • 150 ml zimnego mleka
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 5 łyżek gorącej wody
  • 2 śmietan-fixy ( zagęstniki )
  • 20 dag masy kajmakowej

Dodatkowo:

  • 2 galaretki cytrynowe
  • 3 szklanki gorącej wody
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • bułka tarta do oprószenia ciasta
  • bratki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Kajmakowy sernik na kruchym cieście z galaretką

Wykonanie ciasta:

Kajmakowy sernik na kruchym cieście z galaretką
Z podanych składników wykonujemy ciasto na sernik.

Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto jako spód do sernika. Ciasto wałkujemy i przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą, wstawiamy do lodówki do schłodzenia na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:

Kajmakowy sernik na kruchym cieście z galaretką
Z podanych składników wykonujemy masę serowo-kajmakową.

Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie dodajemy po jednym żółtku i ucieramy, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser i kajmak i całość dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek, wsypujemy rodzynki i dokładnie i delikatnie mieszamy.

Do pieczenia:

Kajmakowy sernik na kruchym cieście z galaretką
Masę serową wykładamy na schłodozne ciasto.

Do pieczenia: Masę serową przekładamy na kruche ciasto.

Pieczenie:

Kajmakowy sernik na kruchym cieście z galaretką
Sernik pieczemy do zrumienienia się, studzimy.

Pieczenie: Sernik kajmakowy z rodzynkami pieczemy około 60-70 minut w temperaturze 170 stopni do ładnego zrumienienia się. Upieczony sernik dokładnie studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin.

Pianka:

Kajmakowy sernik na kruchym cieście z galaretką
Z podanych składników wykonujemy piankę ze śmietanki.

Pianka: Śnieżkę ubijamy na puszystość, dodajemy śmietan-fixy, ubijamy, dodajemy kajmak, ubijamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, lekko studzimy, płynną wlewamy do śmietanki i dokładnie miksujemy. Piankę wykładamy na sernik. Odstawiamy do lodówki do stężenia.

Galaretka:

Kajmakowy sernik na kruchym cieście z galaretką
Następnie rozpuszczamy galaretki i wylewamy stęzone na sernik.

Galaretki: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Zimne wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. Następnie tężejące wykładamy na sernik. Sernik ponownie wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na kilka godzin lub całą noc. Potem sernik idealnie się kroi.

Podanie i rady:

Kajmakowy sernik na kruchym cieście z galaretką
Gotowy stężony sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Gotowy sernik kroimy, dekorujemy bratkami i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.
Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.