motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Ciasto z brzoskwiniami z puszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Lekkie ciasto biszkoptowe. Z dodatkiem brzoskwiń z puszki i budyniu śmietankowego oraz pianki z białek i kokosu.

Ciasto z brzoskwiniami z puszki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z brzoskwiniami z puszki

 

  • Biszkopt;
  • 6 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 6 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Środek;
  • puszka brzoskwiń
  • budyń śmietankowy
  • Wierzch;
  • 4 białka
  • 4 łyżki cukru
  • 10 dkg kokosu

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z brzoskwiniami z puszki
Biszkopt; Białka ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy po jednym żółtku a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy biszkopt w temp. 180 stopni ok. 25 minut. Budyń gotujemy na soku z brzoskwiń i chłodzimy. Na zimny biszkopt rozkładamy pokrojone brzoskwinie. Następnie zalewamy zimnym budyniem. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy kokos i rozprowadzamy na cieście. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku do temp. 180 stopni ok. 20 minut.
Ciasto z brzoskwiniami z puszki
Etap 1 Budyń gotujemy na soku z brzoskwiń i chłodzimy.
Ciasto z brzoskwiniami z puszki
Etap 2 Na upieczony biszkopt rozkładamy pokrojone brzoskwinie
Ciasto z brzoskwiniami z puszki
Etap 3 Zalewamy ugotowanym zimnym budyniem
Ciasto z brzoskwiniami z puszki
Etap 4 Rozkładamy pianę z białek i kokosu, zapiekamy