bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Tarta z brzoskwiniami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Co zrobic z niewykorzystanymi puszkami brzoskwiń? - tarte :)

Tarta z brzoskwiniami

Składniki:

Tarta z brzoskwiniami

 

  • ciasto:
  • 100g maki
  • 30 g cukru
  • szczypta soli
  • 40 g miękkiego masła
  • żółtko
  • łyżka śmietany
  • nadzienie:
  • 1-2 puszki brzoskwiń (w zaleznosci od wielkości)
  • 125 ml soku z brzoskwiń
  • 50 g masy marcepanowej
  • 40 g płatków migdałowych
  • galaretka brzoskwiniowa
  • wiórki gotowe czekoladowe do ozdoby

Sposób przygotowania:

Tarta z brzoskwiniami
Mąke, cukier, masło, zółtko i smietanę polaczyć, zagniesc ciasto. Uformowac kule, owinąc folią i wstawic do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzac do 200 st. Forme do tarty (lub tortownice) wysmarowac masłem, posypac mąka lub bułka, Ciasto rozwałkowac i wyłozyc formę. Nałozyc papier do pieczenia, wysypać groch i wstawic do piekarnika na 15 minut. po upieczeniu wyjać i wystudzić. Brzoskwinie odsączyc, z soku odlac 125ml. Nie miałam pomysłu co dac na dno ciasta pod brzoskwinie a mialam mase marcepanowa i ja uzyłam. Mase marcepanowa zagnieść, dodać garsc płatkow i taka zagnieciona masą wykleic dno upieczonego ciasta. na to połozyc połowki brzoskwiń. Zagotowac sok z brzoskwiń dodać galaretke i rozpuscic. Posmarowac nią brzoskwinie, wolne przestrzenie wypełnic galaretka. Płatki przyprażyc na patelni i posypac z wierzchu owoce. Posypałam tez gotowymi wiórkami czekoladowymi. Mimo ze mąż nie lubi marcepanu tarte zjadł i bardzo mu smakowała.