Sposób przygotowania:
Tarta z brzoskwiniami
Mąke, cukier, masło, zółtko i smietanę polaczyć, zagniesc ciasto. Uformowac kule, owinąc folią i wstawic do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzac do 200 st. Forme do tarty (lub tortownice) wysmarowac masłem, posypac mąka lub bułka, Ciasto rozwałkowac i wyłozyc formę. Nałozyc papier do pieczenia, wysypać groch i wstawic do piekarnika na 15 minut. po upieczeniu wyjać i wystudzić. Brzoskwinie odsączyc, z soku odlac 125ml. Nie miałam pomysłu co dac na dno ciasta pod brzoskwinie a mialam mase marcepanowa i ja uzyłam. Mase marcepanowa zagnieść, dodać garsc płatkow i taka zagnieciona masą wykleic dno upieczonego ciasta. na to połozyc połowki brzoskwiń. Zagotowac sok z brzoskwiń dodać galaretke i rozpuscic. Posmarowac nią brzoskwinie, wolne przestrzenie wypełnic galaretka. Płatki przyprażyc na patelni i posypac z wierzchu owoce. Posypałam tez gotowymi wiórkami czekoladowymi. Mimo ze mąż nie lubi marcepanu tarte zjadł i bardzo mu smakowała.
msewka