Ciasto z budyniem i herbatnikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne i bardzo szybkie ciasto ;)

Ciasto  z budyniem i herbatnikami

Składniki:

Ciasto z budyniem i herbatnikami

 

  • Biszkopt: 5 jajek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl. cukru
  • szklanka mąki

 

  • 2 budynie (dowolny smak)
  • 0,75 l. mleka

 

  • 2-3 paczki herbatników
  • polewa: 4 łyżki kakao, 4 łyżki masła, 4 łyżki cukru, 4 łyżki wody

 

  • Wiórki kokosowe bądź inna posypka.

Sposób przygotowania:

Ciasto z budyniem i herbatnikami
Białka jajek ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy żółtka, szklankę mąki i proszek do pieczenia. Pieczemy około 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Budyń gotujemy. Polewę przygotowujemy w małym rondelku. Na gorący jeszcze biszkopt wylewamy gorący budyń, na nim układamy herbatniki i polewamy gorącą polewą. Posypujemy wiórkami kokosowymi lub orzechami. Ciasto robi się błyskawicznie, nie trzeba czekać aż któryś składnik wystygnie. Czas przygotowania ciasta wraz z pieczeniem itp to ok 30 min ;) Smacznego :)