Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Kruche ciasto z budyniem i wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne kruche ciasto z budyniem i wiśniami

Kruche ciasto  z budyniem i wiśniami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kruche ciasto z budyniem i wiśniami

 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny KASIA
  • 2 łyżki smalcu
  • 1/2 szklanki cukru drobnego
  • 6 żółtek
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany
  • 2 kopiaste łyżki ciemnego kakao
  • beza:
  • 6 białek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 kopiasta łyżka maki ziemniaczanej
  • dodatkowo:
  • 1 op. budyniu waniliowego na 3/4 litra mleka
  • 1/2 kg mrożonych wiśni

 

 

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z budyniem i wiśniami
Wiśnie rozmrozić i pozostawić na sicie, aby nadmiar soku ściekł. Mąkę przesiać dwa razy do miski.Schłodzoną margarynę zetrzeć na dużych oczkach do mąki.Dodać cukry,żółtka,smalec i proszek do pieczenia.Wszystkie składniki zagniatamy i mały kawałek odrywamy.Zawijamy w folie i wkładamy do zamrażalnika. Pozostałe ciasto podzielić na dwie części .Do jednej dodać kakao, śmietanę i dokładnie zagnieść.Średniej wielkości blaszka wyłożona papierem dno wylepić najpierw wylepić ciemnym a potem jasnym ciastem .Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu.Na ciasto rozłożyć wiśnie i wylać po całości ugotowany budyń.Do białek dodać cukier puder i ubić na sztywna pianę.Wymieszać drewniana lub plastikową łyżką z proszkiem budyniowym i mąką ziemniaczaną.Wyłożyć na wierzch ciasta i zetrzeć na pianę odłożony kawałek ciasta.Piec w 160 stopniach przez ok. 1 godzinę .
Kruche ciasto  z budyniem i wiśniami
Na blaszkę wylepioną ciastem rozłożyć owoce,wylać po całości budyń,przykryć ubitą bezą i na wierzch zetrzeć na tarce odłożony kawałek ciasta
Kruche ciasto  z budyniem i wiśniami
Na zdjęciu pokazany jest ukrojony kawałek ciasta pleśniak z budyniem i wiśniami

Tagi:

beza mak bezy