agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Ciasto z budyniem i truskawkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Sezon truskawkowy w pełni, zapraszam na przepyszne ciasto :)

Ciasto z budyniem i truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z budyniem i truskawkami

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z budyniem i truskawkami
Mąkę wymieszać z cukrem , proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym. Dodać jajka oraz ciepłe masło. Z wszystkich składników wyrobić gładkie ciasto. 1/4 ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki. Tortownicę moja 20 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód ułożyć ciasto. Następnie przygotować budyń wg instrukcji na opakowaniu. Zmniejszyć ilość mleka z 500 ml na 400 ml. Truskawki umyć i pokroić. Na ciasto wylać budyń - nie musi być zimny, ułożyć owoce i posypać kawałkami schłodzonego ciasta. Jeżeli ciasto jest twarde , dla ułatwienia można zetrzeć je na tarce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temp 180 stopni. Ciasto kroić dopiero po wystudzeniu. Smacznego:)
Ciasto z budyniem i truskawkami
wyrobić gładkie ciasto 1/4 odłożyć do zamrażalnika
Ciasto z budyniem i truskawkami
przygotowany budyń wylać do tortownicy wyłożonej ciastem
Ciasto z budyniem i truskawkami
na budyniu gęsto ułożyć pokrojone truskawki
Ciasto z budyniem i truskawkami
wierzch wysypać kawalkami pozostałego schłodzonego ciasta

Tagi:

jajko jajka