Sposób przygotowania:
Ciasto z budyniową masą jabłkowąBiszkopty
Podane składniki dzielimy na dwie części. Najpierw przygotowujemy pierwszy biszkopt, a następnie w trakcie pieczenia przygotowujemy drugi.
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i olej i miksujemy na najwolniejszych obrotach. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy drewnianą łyżką i wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku ok 15-18minut. Tak samo postępujemy z pozostałymi składnikami. Gotowe, przestudzone ciasto przekrawamy wzdłuż na cieniutkie placki lub- tak jak robiła Dorotka, kroimy je przez pół zmniejszając wtedy wielkość ciasta do 24x18cm.
Krem
Obrane i pozbawione nasion jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki. Dodajemy cukier, cynamon oraz 100 ml wody i stawiamy na małym ogniu co jakiś czas mieszając. W pozostałej wodzie rozpuszczamy budynie. Po ok 15 minutach gotowania, łączymy rozrobiony budyń z masą jabłkową i cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania. Gorącym kremem przekładamy placki, lekko dociskamy i odkładamy do całkowitego stężenia. Zimne ciasto posypać cukrem pudrem.