Sposób przygotowania:
Sernik z masą jabłkową II
Ciasto: margarynę posiekać razem z mąką. Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię, włożyć do lodówki 1-2 godziny.
Masa serowa: ser zemleć dwa razy. Dodać jajka i cukier puder, utrzeć. Naczynie z masą serową wstawić na mały ogień i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia.
Proszek budyniowy wymieszać z mlekiem. Wlać do gotującej się masy serowej. Cały czas mieszając gotować razem kilka minut, aż masa zgęstnieje.
Masa jabłkowa: jabłka obrać, zetrzeć na tarce do jarzyn o dużych oczkach. Do jabłek dodać masło i cukier, całość smażyć na małym ogniu cały czas mieszając. Masa powinna mieć złoty kolor.
Średniej wielkości prostokątną formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto podzielić na dwie równe części. Każdą część rozwałkować, upiec osobno na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180-190°C
Na jeden upieczony i wystudzony placek wyłożyć masę jabłkową, przykryć drugim plackiem, na to wyłożyć masę serową.
Ciasto wstawić na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie wierzch sernika polać polewą o dowolnym smaku lub polukrować.
Sernik z masą jabłkową najlepiej przygotować jeden dzień przed podaniem.
Masa serowa: ser zemleć dwa razy. Dodać jajka i cukier puder, utrzeć. Naczynie z masą serową wstawić na mały ogień i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia.
Proszek budyniowy wymieszać z mlekiem. Wlać do gotującej się masy serowej. Cały czas mieszając gotować razem kilka minut, aż masa zgęstnieje.
Masa jabłkowa: jabłka obrać, zetrzeć na tarce do jarzyn o dużych oczkach. Do jabłek dodać masło i cukier, całość smażyć na małym ogniu cały czas mieszając. Masa powinna mieć złoty kolor.
Średniej wielkości prostokątną formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto podzielić na dwie równe części. Każdą część rozwałkować, upiec osobno na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180-190°C
Na jeden upieczony i wystudzony placek wyłożyć masę jabłkową, przykryć drugim plackiem, na to wyłożyć masę serową.
Ciasto wstawić na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie wierzch sernika polać polewą o dowolnym smaku lub polukrować.
Sernik z masą jabłkową najlepiej przygotować jeden dzień przed podaniem.