Sernik z masą jabłkową II

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto: margarynę posiekać razem z mąką. Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię, włoży

Sernik z masą jabłkową II

Składniki:

Sernik z masą jabłkową II

 

  • Ciasto:
  • 4 żółtka,
  • 25 dag margaryny,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 3-4 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Masa serowa:
  • 50-60 białego sera,
  • 4 jajka,
  • ¾ szklanki cukru pudru,
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy w proszku,
  • 4 łyżki mleka.
  • Masa jabłkowa:
  • 4 duże jabłka,
  • 2 łyżki masła,
  • ¾ szklanki cukru.

Sposób przygotowania:

Sernik z masą jabłkową II
Ciasto: margarynę posiekać razem z mąką. Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię, włożyć do lodówki 1-2 godziny.

Masa serowa: ser zemleć dwa razy. Dodać jajka i cukier puder, utrzeć. Naczynie z masą serową wstawić na mały ogień i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia.

Proszek budyniowy wymieszać z mlekiem. Wlać do gotującej się masy serowej. Cały czas mieszając gotować razem kilka minut, aż masa zgęstnieje.

Masa jabłkowa: jabłka obrać, zetrzeć na tarce do jarzyn o dużych oczkach. Do jabłek dodać masło i cukier, całość smażyć na małym ogniu cały czas mieszając. Masa powinna mieć złoty kolor.

Średniej wielkości prostokątną formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto podzielić na dwie równe części. Każdą część rozwałkować, upiec osobno na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180-190°C

Na jeden upieczony i wystudzony placek wyłożyć masę jabłkową, przykryć drugim plackiem, na to wyłożyć masę serową.

Ciasto wstawić na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie wierzch sernika polać polewą o dowolnym smaku lub polukrować.

Sernik z masą jabłkową najlepiej przygotować jeden dzień przed podaniem.