Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Ciasto jabłkowo – budyniowe

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

rewelacyjne ciasto z jabłkową masą

Ciasto jabłkowo – budyniowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto jabłkowo – budyniowe

 

  • Biszkopt:
  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa jabłkowa:
  • 4 szklanki startych jabłek
  • 2 galaretki truskawkowe

 

 

  • Dodatki:
  • herbatniki
  • 0,5 kostki margaryny
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki wrzątku

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto jabłkowo – budyniowe
Biszkopt pieczemy w sposób tradycyjny - ubijamy bialka, dodajemy cukier, a następnie żółtka, na koniec dodajemy makę zmieszaną z proszkiem i mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na blaszke posmarowaną od dołu i pieczemy 30-35 minut w temp 180*


starte jabłka prażymy (cały czas mieszając) przez 10-15 minut, tak aby zrobily się miękkie i zaczęły rozpadać. Zaraz po zdjeciu z ognia wsypujemy galaretki i mieszamy do ich rozpuszczenia.


Do garnka wsypujemy mąki, budyń oraz cukier, pomału dolewamy mleka, cały czas mieszając by nie powstały grudki, gdy wlejemy całe to rozpoczynamy gotować gęsty budyń (cały czas mieszamy!)


Biszkopt przekrawamy na pół, smarujemy polowe chłodnej masy jabłkowej, na to 1.2 kremu, przykrywamy górną częscią biszkoptu i ponownie kladziemy mase jabłkową i krem. całość przykrywamy herbatnikami.


Margarynę, cukier puder oraz kakao rozpuszczamy, następnie dodajemy wodę i długo mieszamy do uzyskania jednolitej polewy, którą wylewamy na herbatniki – dekorujemy.
Ciasto jabłkowo – budyniowe
Masa jablkowa powinna byc zimna, lekko tężejąca - lepiej rozprowadzi sie krem
Ciasto jabłkowo – budyniowe
galaretki powinny być czerwone - ładniej się odznaczają
Ciasto jabłkowo – budyniowe
Etap 3
Ciasto jabłkowo – budyniowe
Etap 4