Sposób przygotowania:
Ciasto jabłkowo – budyniowe
Biszkopt pieczemy w sposób tradycyjny - ubijamy bialka, dodajemy cukier, a następnie żółtka, na koniec dodajemy makę zmieszaną z proszkiem i mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na blaszke posmarowaną od dołu i pieczemy 30-35 minut w temp 180*
starte jabłka prażymy (cały czas mieszając) przez 10-15 minut, tak aby zrobily się miękkie i zaczęły rozpadać. Zaraz po zdjeciu z ognia wsypujemy galaretki i mieszamy do ich rozpuszczenia.
Do garnka wsypujemy mąki, budyń oraz cukier, pomału dolewamy mleka, cały czas mieszając by nie powstały grudki, gdy wlejemy całe to rozpoczynamy gotować gęsty budyń (cały czas mieszamy!)
Biszkopt przekrawamy na pół, smarujemy polowe chłodnej masy jabłkowej, na to 1.2 kremu, przykrywamy górną częscią biszkoptu i ponownie kladziemy mase jabłkową i krem. całość przykrywamy herbatnikami.
Margarynę, cukier puder oraz kakao rozpuszczamy, następnie dodajemy wodę i długo mieszamy do uzyskania jednolitej polewy, którą wylewamy na herbatniki – dekorujemy.
starte jabłka prażymy (cały czas mieszając) przez 10-15 minut, tak aby zrobily się miękkie i zaczęły rozpadać. Zaraz po zdjeciu z ognia wsypujemy galaretki i mieszamy do ich rozpuszczenia.
Do garnka wsypujemy mąki, budyń oraz cukier, pomału dolewamy mleka, cały czas mieszając by nie powstały grudki, gdy wlejemy całe to rozpoczynamy gotować gęsty budyń (cały czas mieszamy!)
Biszkopt przekrawamy na pół, smarujemy polowe chłodnej masy jabłkowej, na to 1.2 kremu, przykrywamy górną częscią biszkoptu i ponownie kladziemy mase jabłkową i krem. całość przykrywamy herbatnikami.
Margarynę, cukier puder oraz kakao rozpuszczamy, następnie dodajemy wodę i długo mieszamy do uzyskania jednolitej polewy, którą wylewamy na herbatniki – dekorujemy.