SUPERPRZEPIS

Ciasto z cytrynową masą

  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Ciasto z cytrynową masą Więcej zdjęć (5)

Bardzo przyjemne w smaku lekko kwaskowe ciasto o pięknym zapachu.

Składniki:

Ciasto z cytrynową masą

 

  • Ciasto:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa cytrynowa:
  • 1/2 margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 galaretka cytrynowa
  • Dodatkowo:
  • 300 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • cukier puder
  • gorzka czekolada
  • sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:

Ciasto z cytrynową masą
Ciasto: Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli, następnie dodać cukier i nadal ubijać do białości. Kiedy białka są ubite na sztywną bezę ostrożnie wymieszać ją z żółtkami jajek i połączyć z przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąką na koniec dodać startą skórkę cytrynową. Ciasto wylać do wyłożonej papierem formy i piec w temp. 180st około 30-35min. Masa cytrynowa: Rozpuścić margarynę i dodać do niej cukier, kiedy cukier się rozpuści dodać śmietanę oraz galaretkę, mieszając zagotować i wystudzić. Upieczone, zimne ciasto przekroić na dwa placki i dokładnie nasączyć 1/2 szklanki wody wymieszaną z sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny. Na spodzie ciasta rozsmarować całą masę cytrynową i przykryć drugim plackiem, wierzch ciasta posmarować ubitą śmietaną wymieszaną z żelatyną rozpuszczoną w małej ilości wody oraz dosłodzoną do smaku cukrem pudrem ja dałam 2 łyżki. Całe ciasto posypać startą czekolada i schłodzić w lodówce.
Ciasto z cytrynową masą
Do gotowego ciasta na koniec dodać skórkę cytrynową
Ciasto z cytrynową masą
na upieczony i nasączony spód wylać masę
Ciasto z cytrynową masą
Wierzch ciasta posmarować śmietaną i posypać
Ciasto z cytrynową masą
Ciasto po schłodzeniu pokroić na porcję i podawać