IwonaDD

IwonaDD

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Książka Kucharska: Ciasta i desery z czereśniami

Ciasto z czereśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wyjątkowe ciasto kruche z dodatkiem serka i sezonowe owoce to przepis na idealny deser letni! Polecam

Ciasto z czereśniami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto z czereśniami

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z czereśniami
Mąkę pszenną wysyp na stolnice,dodaj masło pokrojone w kostkę, dodaj serek i zagnieć ciasto do połączenia się składników, Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1-2h by się dobrze schłodziło. W tym czasie oczyść i wydryluj czerśnie, wymieszaj je z cukrem, sokiem z cytryny i posyp mąką ziemniaczaną. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki rozwałkuj je na okrąg na papierze do pieczenia,wyłóż na jego środek czereśnie i zawiń brzegi do środka;Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz 40 minut z włączoną grzałką górną i dolną, a następnie 20 minut tylko grzałką dolną, w sumie 60 minut; Po wystudzeniu posyp wierzch cukrem pudrem;
Ciasto z czereśniami
Rozwałkowane ciasto kruche z wyłożonymi czereśniami
Ciasto z czereśniami
Zawijanie brzegów do środka i formowanie ciasta