cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Puszysty biszkopt z czereśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prosty przepis na puszysty biszkopt z czereśniami - to wyjątkowo szybkie ciasto z czereśniami na lato.

Puszysty biszkopt z czereśniami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Puszysty biszkopt z czereśniami

 

Sposób przygotowania:

Puszysty biszkopt z czereśniami
Krok 1:

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy białka na sztywno, następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier. Kiedy ten się rozpuści, dodajemy żółtka i ubijamy do połączenia.

Krok 2:

Mąkę tortową oraz ziemniaczaną przesiewamy, mieszamy ze sobą. Dodajemy łyżka po łyżce do ubitych jajek z cukrem. Mieszamy szpatułką (n ie mikserem!)

Krok 3:

Czereśnie myjemy, drylujemy, dzielimy na połówki. Obtaczamy w niewielkiej ilości mąki ziemniaczanej.

Krok 4:

Ciasto przekładamy delikatnie do tortownicy, na wierzchu układamy czereśnie lekko je wciskając w ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez około 35 minut.
Puszysty biszkopt z czereśniami
Biszkopt z czereśniami: ubijanie piany z białek
Puszysty biszkopt z czereśniami
Biszkopt z czereśniami: mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy i mieszamy ze sobą
Puszysty biszkopt z czereśniami
Biszkopt z czereśniami: Do ubitych białek dodajemy cukier, żółtka, a następnie oba rodzaje mąki
Puszysty biszkopt z czereśniami
Biszkopt z czereśniami: Czereśnie drylujemy i obtaczamy w mące ziemniaczanej
Puszysty biszkopt z czereśniami
Biszkopt z czereśniami: Ciasto przekładamy do formy do pieczenia, układamy lekko dociskając czereśnie