Sposób przygotowania:
Ciasto z dymką
Mąkę przesiać, wsypać do miski, pośrodku zrobić dołek. Do kubka wlać 150 ml ciepłej wody, wsypać cukier i wrzucić pokruszone drożdże, odstawić na chwilę na bok i jak zaczną pracować wlać delikatnie w dołek w mące. Wymieszać z odrobiną mąki z brzegów i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.
Cebulę obrać, pokroić w dużą kostkę. Dymkę oczyścić pokroić. Masło rozgrzać, dusić na nim cebulę na małym ogniu mieszając. Pod koniec duszenia dodać dymkę i razem wymieszać i jeszcze chwilę poddusić. Przyprawić solą, pieprzem i kminkiem.
Do zaczynu dodać olej, pół płaskiej łyżeczki soli i wszystkie składniki wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na 25 minut w ciepłe miejsce.
Śmietanę wymieszać z jajkiem.
Ciasto rozwałkować na posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką na prostokątnej blasze. Farsz z cebuli wyłożyć na spód ciasta, całość polać śmietaną wymieszaną z jajkiem. Wstawić do piekarnika i piec 30 min w 180 st C. Można podać ze śmietaną.
Cebulę obrać, pokroić w dużą kostkę. Dymkę oczyścić pokroić. Masło rozgrzać, dusić na nim cebulę na małym ogniu mieszając. Pod koniec duszenia dodać dymkę i razem wymieszać i jeszcze chwilę poddusić. Przyprawić solą, pieprzem i kminkiem.
Do zaczynu dodać olej, pół płaskiej łyżeczki soli i wszystkie składniki wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na 25 minut w ciepłe miejsce.
Śmietanę wymieszać z jajkiem.
Ciasto rozwałkować na posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką na prostokątnej blasze. Farsz z cebuli wyłożyć na spód ciasta, całość polać śmietaną wymieszaną z jajkiem. Wstawić do piekarnika i piec 30 min w 180 st C. Można podać ze śmietaną.