Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 301]

Ciasto z dymką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Placek z cebulką dymką upieczony na cieście drożdżowym, ozdobiony kleksem z kwaśnej śmietany i szczypiorku.

Ciasto z  dymką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto z dymką

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z dymką
Mąkę przesiać, wsypać do miski, pośrodku zrobić dołek. Do kubka wlać 150 ml ciepłej wody, wsypać cukier i wrzucić pokruszone drożdże, odstawić na chwilę na bok i jak zaczną pracować wlać delikatnie w dołek w mące. Wymieszać z odrobiną mąki z brzegów i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.

Cebulę obrać, pokroić w dużą kostkę. Dymkę oczyścić pokroić. Masło rozgrzać, dusić na nim cebulę na małym ogniu mieszając. Pod koniec duszenia dodać dymkę i razem wymieszać i jeszcze chwilę poddusić. Przyprawić solą, pieprzem i kminkiem.

Do zaczynu dodać olej, pół płaskiej łyżeczki soli i wszystkie składniki wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na 25 minut w ciepłe miejsce.

Śmietanę wymieszać z jajkiem.

Ciasto rozwałkować na posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką na prostokątnej blasze. Farsz z cebuli wyłożyć na spód ciasta, całość polać śmietaną wymieszaną z jajkiem. Wstawić do piekarnika i piec 30 min w 180 st C. Można podać ze śmietaną.
Ciasto z  dymką
Farsz z dymki wyłożony na ciasto drożdżowe

Tagi:

jajko jajka