darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Tempura z warzyw i pieczarek

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Warzywa i pieczarki w chrupiącym cieście z sosami

Tempura z warzyw i pieczarek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tempura z warzyw i pieczarek

 

 

  • ciasto:
  • szklanka mąki luksusowej
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 żółtka
  • szklanka lodowatej wody
  • szczypta soli, papryka ostra w proszku

 

  • olej

 

  • Imbir marynowany, sos hoisin, sos słodki-chilli

 

Sposób przygotowania:

Tempura z warzyw i pieczarek
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w cienkie plasterki. Paprykę umyć, pokroić w paski, osuszyć. Dymkę umyć, osuszyć i pokroić w słupki. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Fasolkę obrać i umyć. Przed przygotowaniem ciasta wstawić w garnku olej - to smażenia tempury musi być porządnie nagrzany. Następnie szybko przygotować ciasto: połączyć mąki, żółtka, wodę, przyprawy i delikatnie wymieszać. Prawdziwe ciasto powinno mieć trochę grudek. Smażenie: smażę partiami kolejne warzywa: wrzucam kilka do ciasta, energicznie mieszam aby ciasto pokryło składniki (niekoniecznie muszą być bardzo dokładnie pokryte ciastem) i wrzucam na rozgrzany olej. Po kilku minutach wyciągam za pomocą cedzaka i odkładam na papierowy ręcznik. I kolejna partia. Po odsączeniu oleju podajemy z dipami, sosami - ja podałam z sosem hoisin i z sosem słodkim z chilli oraz z marynowanym imbirem. Można podać z sosem teriyaki lub sosem sojowym. Świetnie smakuje też z sosem czosnkowym.
Tempura z warzyw i pieczarek
Dymkę kroimy w słupki i osuszamy ręcznikiem papierowym
Tempura z warzyw i pieczarek
Zamiast pomarańczowej papryki można użyć innego koloru
Tempura z warzyw i pieczarek
Obrane pieczarki kroimy w cienkie plasterki
Tempura z warzyw i pieczarek
Do ciasta dodaję ostrej papryki, aby nabrało ostrości

Tagi:

ciasto sosy