Sposób przygotowania:
Tempura z warzyw i pieczarek
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w cienkie plasterki. Paprykę umyć, pokroić w paski, osuszyć. Dymkę umyć, osuszyć i pokroić w słupki. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Fasolkę obrać i umyć. Przed przygotowaniem ciasta wstawić w garnku olej - to smażenia tempury musi być porządnie nagrzany. Następnie szybko przygotować ciasto: połączyć mąki, żółtka, wodę, przyprawy i delikatnie wymieszać. Prawdziwe ciasto powinno mieć trochę grudek. Smażenie: smażę partiami kolejne warzywa: wrzucam kilka do ciasta, energicznie mieszam aby ciasto pokryło składniki (niekoniecznie muszą być bardzo dokładnie pokryte ciastem) i wrzucam na rozgrzany olej. Po kilku minutach wyciągam za pomocą cedzaka i odkładam na papierowy ręcznik. I kolejna partia. Po odsączeniu oleju podajemy z dipami, sosami - ja podałam z sosem hoisin i z sosem słodkim z chilli oraz z marynowanym imbirem. Można podać z sosem teriyaki lub sosem sojowym. Świetnie smakuje też z sosem czosnkowym.
dża
edytaha
darmiona
Bardzo fajna, narobiłam tego sporo i znikało na bieżąco:-)