mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ciasto z dżemem i kremem czekoladowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne, czekoladowe, kremowe ciasto z bitą śmietaną

Ciasto z dżemem i kremem czekoladowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto z dżemem i kremem czekoladowym

 

  • biszkopt czekoladowy

 

  • Krem czekoladowy:
  • 230 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 5 łyżek wody
  • 1 łyżka rumu lub wódki
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka śmietany kremówki

 

 

  • posypka cukrowa
  • dżem wiśniowy w słoiczku

Sposób przygotowania:

Ciasto z dżemem i kremem czekoladowym
Biszkopt czekoladowy smaruję dżemem wiśniowym. W garnuszku mieszam połamaną czekoladę, kakao, kawę, wodę, rum i rozpuszczam wszystko w kąpieli wodnej. Białka oddzielam od żółtek. Żółtka miksuję z połową cukru do białości. Powoli wlewam roztopioną czekoladę i miksuję tylko do połączenia się składników. W drugim naczyniu ubijam białka, dodając pod koniec resztę cukru. Białka dodaję stopniowo do masy czekoladowej. Kremówkę ubijam na sztywno. Dodaję do niej masę czekoladową, delikatnie mieszam. Następnie na dżem wykładam krem czekoladowy. Krem śmietankowy: Śmietanę ubijam z cukrem pudrem i śmietan-fixami. Wykładam krem na czekoladową masę i oprószam posypką cukrową. Wstawiam ciasto do lodówki.
Ciasto z dżemem i kremem czekoladowym
W rondelku roztapiam czekoladę z masłem, studzę
Ciasto z dżemem i kremem czekoladowym
Na czekoladowe ciasto wykładam dżem wiśniowy
Ciasto z dżemem i kremem czekoladowym
Na wierzch wykładam krem śmietanowy i oprószam posypką