Sposób przygotowania:
Ciasto z dżemem porzeczkowym i pianką
Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania pół szklanki cukru pudru. Żółtka z masłem i pozostałym cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać śmietanę, aromat, dokładnie wymieszać. Do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia dodać utarte masło z żółtkami i szybko zagnieść ciasto. Następnie podzielić na 3 części. Jedną część rozwałkować i włożyć na dno tortownicy. Drugą część ciasta włożyć do zamrażalnika. Trzecią część wymieszać z kakao. Ciasto w tortownicy posmarować dżemem z czarnej porzeczki wymieszanym z orzechami. Ciemne kakaowe ciasto urywać palcami i układać na powierzchni dżemu, na to wyłożyć pianę z białek. Wyjąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć na tarce o dużych otworach lub tak samo jak ciasto ciemne urywać po kawałku i układać na piankę. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w 160 stopniach około 40-50 minut.