Sposób przygotowania:
Ciasto z gwiazdką
ciemne ciasto: Ucieramy miękką margarynę wraz z żółtkami i cukrem. Cały czas ucierając dolewamy wolnym strumieniem płynny miód. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy powoli taką mieszankę do utartej masy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto (ciasto powinno mieć bardzo gęstą konsystencję). Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około godziny.
ciasto jasne: Ubijamy jajka z jogurtem naturalnym i olejem. Cały czas ubijając wsypujemy cukier i wlewamy sok z cytryny. Następnie dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ok. 2 cm jasnego ciasta. Ostudzone ciemne ciasto kroimy w 2 cm kawałki.
Foremką w kształcie gwiazdki wycinamy gwiazdki z każdego kawałka. Wycięte gwiazdki z ciasta układamy pionowo w keksówce, ciasno obok siebie (tak by dolne ramiona gwiazdek były zanurzone w jasnym cieście ). Całość zalewamy pozostałym jasnym ciastem. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około godziny.
ciasto jasne: Ubijamy jajka z jogurtem naturalnym i olejem. Cały czas ubijając wsypujemy cukier i wlewamy sok z cytryny. Następnie dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ok. 2 cm jasnego ciasta. Ostudzone ciemne ciasto kroimy w 2 cm kawałki.
Foremką w kształcie gwiazdki wycinamy gwiazdki z każdego kawałka. Wycięte gwiazdki z ciasta układamy pionowo w keksówce, ciasno obok siebie (tak by dolne ramiona gwiazdek były zanurzone w jasnym cieście ). Całość zalewamy pozostałym jasnym ciastem. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około godziny.
zbysiowa
marietta
Dorcia
cris
monikaT83