senninha

senninha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

Ciasto z herbatników.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Genialne ciasto wymagające tylko przygotowania masy i przełożenia nią herbatników.

Ciasto z herbatników.

Składniki:

Ciasto z herbatników.

 

  • 200 gram herbatników maślanych.
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady,
  • woreczek śmietany 30%,
  • 6 żółtek,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 0,5 szklanki mielonych orzechów,
  • polewa czekoladowa,
  • orzechy włoskie do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ciasto z herbatników.
Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Ubić schłodzoną śmietanę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i połączyć z czekoladą. Dodać mielone orzechy i wymieszać. Stopniowo dodawać śmietanę i mieszać. Dno keksówki posmarować cienką warstwą masy i ułożyć herbatniki, po czym ponownie posmarować masą i ułożyć herbatniki - i tak aż do wyczerpania składników. Zostawić na noc w lodówce. Następnego dnia odwrócić do góry dnem i wyłożyć na paterę. Dekorować polewą czekoladową i orzechami.

Tagi:

czekolada