Sposób przygotowania:
Ciasto z jabłkami i rabarbarem z pianką
Mąkę na początku mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy na stolnicę. łączymy z posiekaną margaryną, smalcem, olejem- wszystko siekamy nożem. W dalszej kolejnosci dodajemy żółtka, białka, cukier oraz śmietanę.Wyrabiamy ze wszystkiego ciasto. Potem dzielimy je 2na 2 kawałki, z czego jeden na 30 minut wkładany jest do lodówki. Pierwszą cześć ciasta wykładamy na blasze, na której znajduje się papier do pieczenia posypany kasza manną.nadzienie: Rabarbar obieramy ze skóry. Następnie kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka wykładamy pokrojony drobniej rabarbar. Dodajemy ok 100 ml wody. Zostawiamy go na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Jabłka obieramy, oddzielamy od ogryzka, kroimy w kostkę. Wykładamy do garnka, dodajemy 100 ml wody, gotujemy do miękkości. Dodajemy rabarbar do jabłek, mieszamy. Dosładzamy za pomocą cukru. Mieszamy. Nadzienie idealnie pasuje do naleśników, czy jako nadzienie do ciast. Pianka: Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier ciągle ubiajajac, na koniec dodajemy kisiel. Ubijamy. Wykładamy na ciasto masę, następnie wykładamy piankę różową.Pozostałe ciasto z lodówki ścieramy na tarce jarzynowej. Posypujemy nim wierzch ciasta, czyli tutaj piankę.Nakłuwamy w niektórych miejscach widelcem. Ciasto pieczemy w temp. 200 stopni , w rozgrzanym piekarniku około 50 minut. Ciasto jest świetne na ciepło z lodami.