Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Ciasto z jabłkami na kaszy kukurydzianej

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto, które mnie zaskoczyło. Nie byłam pewna, czy coś z tego wyjdzie. Wyszło fajne, delikatne ciacho z jabłkami na górze.

Ciasto z jabłkami na kaszy kukurydzianej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z jabłkami na kaszy kukurydzianej

 

  • kasza kukurydziana - szklanka (o poj. 250ml),
  • maka pszenna - 3/4 szklanki,
  • cukier - szklanka,
  • mleko 3,2% - 2 szklanki,
  • wódka, rum lub koniak - 2 lyzki,
  • jaja - 4,
  • jabłka, najlepiej winne - 3-4 większe sztuki,
  • cukier wanilinowy - 8g,
  • tłuszcz i bułka tarta do tortownicy,
  • esencja lub aromat waniliowy - kilka kropel.

Sposób przygotowania:

Ciasto z jabłkami na kaszy kukurydzianej
Jaja ubić z cukrem na puszysta masę. Kaszę wymieszać z mąką i ubitymi jajami. Miksując, wlać po szklance gorącego mleka. Dodać esencję waniliową oraz wódkę. Jabłka obrać i pokroić na cienkie plastry. Jabłka połączyć z pozostałymi składnikami. Ciasto będzie bardzo płynne i takie ma być, jabłka wypłyną na wierzch. Wierzch posypać cukrem wanilinowym. Tortownice natłuścić i posypać bułką tartą lub mąką. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w 160 stopniach przez 40 minut. Smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. Po upieczeniu wierzch ciasta można dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Ciasto z jabłkami na kaszy kukurydzianej
Jaja ubić z cukrem na puszysta masę. Kaszę wymieszać z mąką i ubitymi jajami.
Ciasto z jabłkami na kaszy kukurydzianej
Miksując, wlać po szklance gorącego mleka. Dodać esencję waniliową oraz wódkę
Ciasto z jabłkami na kaszy kukurydzianej
Jabłka obrać i pokroić na cienkie plastry. Jabłka połączyć z pozostałymi składnikami. Ciasto będzie bardzo płynne i takie ma być, jabłka wypłyną na wierzch.
Ciasto z jabłkami na kaszy kukurydzianej
Wierzch posypać cukrem wanilinowym. Tortownice natłuścić i posypać bułką tartą lub mąką. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w 160 stopniach przez 40 minut. Smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. Po upieczeniu wierzch ciasta można dodatkowo posypać cukrem pudrem.