Sposób przygotowania:
Ciasto z kaszą jaglaną i suszonymi owoca
Kaszę jaglaną zalać 1,5 szklanki wody i gotować pod przykryciem około 2-25 minut, aż woda zostanie całkowicie wchłonięta, a kasza będzie miękka, ale nie rozgotowana. Suszone owoce posiekać na mniejsze kawałki, jeśli jest taka potrzeba, zalać rumem i odstawić do naciągnięcia. Można użyć innego alkoholu lub tylko zalać je gorącą wodą, aby zmiękły i napęczniały. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Żółtka utrzeć z miodem, dodać pozostałe składniki, wymieszać dokładnie mikserem i powoli dodawać ubite białka., mieszając łyżką. Wylać na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 50 minut w temp. 180 st. C. W razie wątpliwości, czy ciasto jest już upieczeone, lepiej potrzymać je nieco dłużej w piekarniku. Ciasto jest raczej wilgotne, więc na pewno nie wysuszy się, nawet jeśli będziemy je piec dłużej. Za wcześnie wyjęte opadnie.
Tit
aczp
dokładnie tak. Moje dzieci kaszy nie tką, jeśli im podam zamiast ziemniaków, czy makaronu, ale w cieście zjedzą i nawet twierdzą, że im smakuje :-)
Kathlyn
Tit
jaNina