aninka

aninka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 194]

Tort kawowy z masą cappuccino

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczny tort z masą cappuccino

Tort kawowy z masą cappuccino

Składniki:

Tort kawowy z masą cappuccino

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki większe cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki kartoflanki
  • 4 łyżki wody
  • 1/2 szklanki sypkiej kawy orzechowej cappuccino
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki sypkiej kawy cappuccino o dowolnym smaku
  • 1 opakowanie "Śnieżki"
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • 1,5 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Tort kawowy z masą cappuccino
Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać. Ciągle ubijając dodawać po trochu żółtek wymieszanych z wodą. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z cappuccino i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać. Ciasto podzielć na dwie równe części i upiec na dwóch tortownicach. Piec około pół godziny w temp. 180 stopni. Po upieczeniu przekroić biszkopty na pół (aby powstały cztery placki). Masa: W pół szklanki wrzącej wody rozpuścić galaterkę. Odstawić do przestudzenia. Śmietanę ubić ze śnieżką, nadal ubijając dodawać cukier oraz kawę. Na końcu dodać tężejącą galaretkę, zmiksować. Biszkopty skropić lekko spirytusem wymieszanym z rozpuszczonym cappuccinem. Masą szybko przełożyć placki.