aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Ciasto z masą cappuccino

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne ciasto z wspaniałymi masami.

Ciasto z masą cappuccino

Składniki:

Ciasto z masą cappuccino

 

  • Biszkopt:
  • 6 jaj
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki oleju
  • Masa cappuccino:
  • 1,25 szkl mleka
  • 5,5 dag cappuccino czekoladowego
  • 2 śnieżki
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1/4 szkl wrzątku
  • Masa zielona:
  • 0,5 litra śmietanki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka zielona
  • 1 szkl wody
  • Dodatkowo:
  • 1 słoiczek nutelli
  • 0,5 szt czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

Ciasto z masą cappuccino
Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i mieszamy. Dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i olej-, mieszamy. Wykładamy na formę 25/36 i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Zimny biszkopt przekrawamy na dwie części. Masa cappuccino: Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku a następnie studzimy. Kawę mieszamy z mlekiem i gotujemy. Gasimy i studzimy. Zimną kawę ubijamy ze śnieżkami w proszku, do ubitej śnieżki dodajemy zimną lejącą żelatynę. Masa zielona: Galaretkę zieloną rozpuszczamy w gotującej się wodzie. Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Do ubitej dodajemy gęstniejącą galaretkę. Złożenie ciasta: Biszkopt- nutella- masa cappuccino- biszkopt- masa zielona- ścieramy czekoladę