Sposób przygotowania:
Ciasto z nutką kawy
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać, następnie dodać żółtka i nadal delikatnie ubijać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać, a na koniec dodać mak z wiórkami i delikatnie wszystko wymieszać. Przygotowane ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20 min w 180 st. Po upieczeniu pozostawić ciasto do ostygnięcia, a następnie przekroić na dwie części. Masa: Połowę mleka wlać do małego garnka, dodać cukier i zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać budyń i całość wlać do gotującego się mleka, energicznie mieszając, aż zgęstnieje i powstanie budyń. Odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na puch i dodawać ostudzony budyń ciągle ucierając, na koniec dodać kawę cappuccino i całość utrzeć na jednolitą, puszystą masę. Gotową masą posmarować jedną część ciasta, przykryć drugą częścią, wierzch ciasta polać dowolną polewą i udekorować wiórkami kokosowymi.
marietta