ewelinuśka

ewelinuśka

Szef Kuchni
[Przepisów: 90]

Ciasto z kremem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przygotowanie: 40 minut + 1 godzina. Pieczenie: 40 minut.

Ciasto z kremem

Składniki:

Ciasto z kremem

 

  • CIASTO:
  • mąki; 42 g świeżych drożdży; 50 g cukru; 2 jajka; 75 g masła; 1/4 l letniego
  • POLEWA I NADZIENIE:
  • cukru, 20 dag migdałów w płatkach; 400 g śmietanki; 1/2 l mleka; 1 torebka budyniu waniliowego.
  • PONADTO:
  • tłuszcz lub papier do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Ciasto z kremem
1) Mąkę wsypać do miski, zrobić w niej zagłębienie, wkruszyć w nie drożdże i dodać 1 łyżeczkę cukru i 5 łyżek mleka. Wymieszać z niewielką ilością mąki i odstawić pod przykryciem na 15 min. do wyrośnięcia. 2) Dodać resztę cukru, cukier waniliowy, pozostałe mleko, jajka oraz masło i zagnieść mikserem na gładkie ciasto, dobrze odchodzące od ścian miski. Odstawić pod przykryciem na około 45 minut do wyrośnięcia. 3) Na masę migdałową roztopić masło, dodać 175 g cukru oraz płatki migdałowe i mieszając, skarmelizować je. Dodać 200 g śmietanki i odstawić do ostygnięcia. 4)Na nadzienie przygotować budyń wg przepisu na opakowaniu, dodając mleko i 4 łyżki cukru. Mieszając, odczekać, aż ostygnie. 5) Piekarnik nagrzać do 200st. C. Blachę natłuścić lub wyłożyć papierem. Ciasto rozwałkować na blasze i odstawić na krótko do wyrośnięcia. Ciasto przygotować warstwowo