monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Murzynkowy przekładaniec z dwoma masami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Jestem szczególnie dumna z tego ciasta, po pierwsze jest bardzo ładne a po drugie masy sama wymyśliłam i ciasto okazało się przepyszne:) zapraszam serdecznie:)

Murzynkowy przekładaniec z dwoma masami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Murzynkowy przekładaniec z dwoma masami

 

  • Ciasto:
  • 250 ml mleka
  • 125 g margaryny tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1 szklanka cukru
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 jajka
  • Masa bananowa:
  • 2,5 banana
  • 450 ml nektaru bananowego
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 400 g śmietany 30%
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Masa budyniowo-dżemowa
  • 450 ml mleka
  • 1 budyn waniliowy
  • 170 g margaryny tortowej
  • 1 słoik dżemu truskawkowego ( najlepiej domowego)
  • 25 g cukru
  • Barwnik czerwony ( ewentualnie)
  • Dekoracja:
  • 200 g śmietany 30%
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 śmietan-fix
  • Barwnik czerwony

 

Sposób przygotowania:

Murzynkowy przekładaniec z dwoma masami
Ciasto: Do małego rondelka przelać mleko, dodać margarynę pokrojoną w kostkę. Następnie wsypać cukier, kakao i dać połamaną czekoladę. Postawić na mały ogień i doprowadzić do wrzenia, aż czekolada i margaryna się rozpuszczą. Cały czas mieszać aby masa się nie przypaliła. Odstawić na bok i ostudzić zupełnie. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodać do przygotowanej masy razem z maką i szybko wymieszać do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie dodać do ciasta i wymieszać. Boki blaszki wysmarować masłem i wysypać bułka tartą. Dno wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać. Piec w 180 st około 35-40 do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić na noc, aby ciasto dobrze ostygło. Kolejnego dnia przekroić wzdłuż na pół. Gdyby na wierzchu była „górka” ściąć ją i ciasto wykorzystać np. do bajaderek. Masa budyniowo-dżemowa: Budyń zagotować w 450 ml mleka. Ostudzić. Dżem przełożyc do rondelka i postawić ogień. Podgrzewać do zagotowania. Przetrzeć przez sito. Zostawić do ostygnięcia. Margarynę utrzeć na puch z cukrem.Następnie po łyżce dodawać dżem i cały czas mieszać mikserem. Budyń również dodawać po łyżce i wmieszać w masę. Dla koloru można dodać kilka kropel barwnika spożywczego. Masa bananowa: Banany pokroić na kilka kawałków i skropić sokiem z cytryny. Dodać nektar bananowy i zmiksować na gładko blenderem. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku, przestudzić. Dodać do musu bananowego. Kremówkę ubić na sztywno z łyżeczka cukru pudru. Następnie dodać ją delikatnie do musu bananowego i delikatnie wymieszać. Odłożyć do lodówki na 10 min. Wykonanie: Na pierwszy placek nałożyć cała masę budyniową i wyrównać. Nałożyć drugi placek i lekko docisnać. Wyłożyć całą masę bananową i znów wyrównać. Odłożyć do lodówki na całą noc. Dekoracja: Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, zagęstnikiem i barwnikiem. Ciasto pokroić na kostki i udekorować szprycą. Smacznego!
Murzynkowy przekładaniec z dwoma masami
w rodnelku zagotować składniki ciasta czekoladowego
Murzynkowy przekładaniec z dwoma masami
ciasto wymieszac z ubitą na sztywno piana z białek
Murzynkowy przekładaniec z dwoma masami
do utartej margaryny dodać przetarty dzem
Murzynkowy przekładaniec z dwoma masami
banany zmiksować z nekatrem na gładko blenderem