Sposób przygotowania:
Murzynkowy przekładaniec z dwoma masami
Ciasto: Do małego rondelka przelać mleko, dodać margarynę pokrojoną w kostkę. Następnie wsypać cukier, kakao i dać połamaną czekoladę. Postawić na mały ogień i doprowadzić do wrzenia, aż czekolada i margaryna się rozpuszczą. Cały czas mieszać aby masa się nie przypaliła. Odstawić na bok i ostudzić zupełnie. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodać do przygotowanej masy razem z maką i szybko wymieszać do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie dodać do ciasta i wymieszać. Boki blaszki wysmarować masłem i wysypać bułka tartą. Dno wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać. Piec w 180 st około 35-40 do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić na noc, aby ciasto dobrze ostygło. Kolejnego dnia przekroić wzdłuż na pół. Gdyby na wierzchu była „górka” ściąć ją i ciasto wykorzystać np. do bajaderek. Masa budyniowo-dżemowa: Budyń zagotować w 450 ml mleka. Ostudzić. Dżem przełożyc do rondelka i postawić ogień. Podgrzewać do zagotowania. Przetrzeć przez sito. Zostawić do ostygnięcia. Margarynę utrzeć na puch z cukrem.Następnie po łyżce dodawać dżem i cały czas mieszać mikserem. Budyń również dodawać po łyżce i wmieszać w masę. Dla koloru można dodać kilka kropel barwnika spożywczego. Masa bananowa: Banany pokroić na kilka kawałków i skropić sokiem z cytryny. Dodać nektar bananowy i zmiksować na gładko blenderem. Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku, przestudzić. Dodać do musu bananowego. Kremówkę ubić na sztywno z łyżeczka cukru pudru. Następnie dodać ją delikatnie do musu bananowego i delikatnie wymieszać. Odłożyć do lodówki na 10 min. Wykonanie: Na pierwszy placek nałożyć cała masę budyniową i wyrównać. Nałożyć drugi placek i lekko docisnać. Wyłożyć całą masę bananową i znów wyrównać. Odłożyć do lodówki na całą noc. Dekoracja: Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, zagęstnikiem i barwnikiem. Ciasto pokroić na kostki i udekorować szprycą. Smacznego!
edytaha
monikaT83
P.s. super zdjęcie:)
edytaha
Dziękuję :)