Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Ciasto budyniowe bez pieczenia

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Przepyszne ciasto bez pieczenia dla wielbicieli budyniu!

Ciasto budyniowe bez pieczenia

Składniki:

Ciasto budyniowe bez pieczenia

 

  • SKŁADNIKI:
  • KREM :
  • mleko - 500 ml
  • żółtko - 2 szt
  • mąka pszenna - 3 łyżki ( nie czubate )
  • mąka ziemniaczana - 3 łyżki ( nie czubate )
  • masło - 100 g
  • cukier - 5 łyżek
  • DODATKOWO :
  • herbatniki - ok. 50 szt
  • banan - 4 szt
  • galaretka brzoskwiniowa - 1 op

 

Sposób przygotowania:

Ciasto budyniowe bez pieczenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : KREM : Z 500 ml mleka odlewamy 1 szklankę ,a resztę zagotowujemy z cukrem. Do odlanego dodajemy mąkę i żółtka , a wszystko to dokładnie razem mieszamy. Dokładnie wymieszane wlewamy powoli do gotującego się mleka cały czas energicznie mieszając. Powstały budyń odkładamy do całkowitego ostygnięcia. Ucieramy masło i nie przerywając dodajemy do niego po 1 łyżce zimnego budyniu. Galaretkę przyrządzamy wg. przepisu na opakowaniu / zostawiamy do tężenia. CAŁOŚĆ : Na blasze ( moja miała 20×26 ) ( najlepiej z wyciąganym dnem / lub wyłożonej papierem do pieczenia ) układamy warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy 1/3 kremu a następnie pokrojonego w plasterki banana. Przykrywamy drugą warstwą herbatników, kolejną warstwą kremu i bananem. Na ostatnią warstwę herbatników wykładamy pozostały krem i resztę bananów. Zalewamy tężejącą galaretką i wkładamy do lodówki na ok. 2-3 godziny. Gotowe!