sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 393]

Ciasto z kremem czekoladowym i brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lekkie ciasto biszkoptowe z czekoladowym kremem, brzoskwiniami i pomarańczową galaretką idealnie komponuje się z ulubioną kawą. Taki smaczny duet to moja propozycja nie tylko na upalne dni.

Ciasto z kremem czekoladowym i brzoskwiniami

Składniki:

Ciasto z kremem czekoladowym i brzoskwiniami

Składniki

  • biszkopt ( tortownica 21 cm)
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • krem czekoladowy
  • 200 g śmietanki 36 %
  • 80 g czekolady 50 % kakao

 

  • dodatkowo
  • brzoskwinie z puszki lub świeże
  • galaretka pomarańczowa

Sposób przygotowania:

Ciasto z kremem czekoladowym i brzoskwiniami
1. Ubijamy białka na sztywna pianę, dosypujemy cukier i stopniowo żółtka. Na koniec delikatnie mieszamy ciasto z przesianą mąką i proszkiem. Pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut.

2. Śmietankę gotujemy. Rozpuszczamy w niej czekoladę. Kiedy przestygnie wstawiamy do lodówki na około 6 godzin.

3. Dobrze schłodzona ubijamy i równo smarujemy na wystudzonym biszkopcie.

4. Na kremie układamy pokrojone brzoskwinie. Jeżeli używamy owoców z puszki, pozostałym syropem możemy nasączyć biszkopt.

5. Galaretkę rozpuszczamy w 1.5 szkl gorącej wody. Tężejącą wylewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki.

6. Gotowe ciasto dekorujemy jadalnymi kwiatami lub bitą śmietaną.