zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2393]

Tort na trzydziestkę

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tort upiekłam w prezencie dla kolegi na 30 urodziny. Wszystkim gościom smakował a to jest najważniejsze. Bo jak tort nie smakuje to klapa i już.

Tort na trzydziestkę

Składniki:

Tort na trzydziestkę

 

Sposób przygotowania:

Tort na trzydziestkę
Białka oddzielić od żółtek i ubijać je stopniowo dodając cukier.

Potem dodawać po jednym żółtku.

Na koniec dodawać partiami mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.

Delikatnie wymieszać.

Masę przełożyć do formy o wymiarach 36 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Biszkopt piec 45 minut w 160 stopniach.

Potem wystudzić go i przekroić na 3 placki.

Owoce, które trzeba pokroić i przygotować wodę z sokiem z cytryny do nasączenia blatów biszkoptowych.

Ubić zimną śmietanę z cukrem i wstawić na 30 minut do lodówki.

Potem zabrać się za składanie tortu.

Każdy blat nasączyć, wyłożyć porcję śmietany i owoców.

Czynność powtórzyć, zakryć trzecim blatem.

Posmarować tort śmietaną, udekorować go także śmietaną i owocami.

Na koniec zrobić napis i tak zwane esy floresy stopioną i chłodną ale płynna czekoladą.

Tort wstawić na kilka godzin do lodówki.