Sposób przygotowania:
Ciemne ciasto z kremem i wiórkamiETAP 1:
Cukier, margarynę i kakao przekładamy do garnka, podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia się składników (do wrzenia). Po czym wlewamy wodę i oliwę, mieszamy dokładnie. Studzimy.
ETAP 2:
Białka oddzielamy od żółtek, po czym z białka ubijamy na sztywną pianę.
ETAP 3:
Natomiast do żółtek dodajemy ostudzoną masę czekoladową. Miksujemy.
ETAP 4:
Do masy wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy, aż masa będzie jednolita.
ETAP 5:
Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Łączymy ją łyżką z ciastem.
ETAP 6:
Ciasto wylewamy na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
ETAP 7:
Zimne ciasto przekrawamy na dwie części.
ETAP 8:
KREM: Jedną szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, a do drugiej wsypujemy budyń waniliowy oraz mąkę i mieszamy, po czym wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Studzimy.
ETAP 9:
Margarynę miksujemy, po czym dalej miksując dodajemy porcjami zimny budyń.
ETAP 10:
Krem dzielimy na dwie części. Jedną część kremu wykładamy na jedno ciasto, rozsmarowujemy i przykrywamy drugim. Na wierzchu rozsmarowujemy pozostały krem.
ETAP 11:
Wiórki: W małym garnuszku topimy margarynę, po czym wsypujemy wiórki kokosowe oraz cukier i na wolnym ogniu smażymy mieszając, aż zbrązowieją. Studzimy, po czym zimnymi wiórkami posypujemy wierzch ciasta.