gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Ciemne ciasto z kremem i wiórkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Tak przygotowane ciasto czekoladowe z kremem i wiórkami polecam do popołudniowej kawki. Jest pyszne.

Ciemne ciasto z kremem i wiórkami

Składniki:

Ciemne ciasto z kremem i wiórkami

CIASTO

  • 300 gram cukru
  • 125 gram margaryny
  • 3-4 łyżki kakao
  • 280 gram mąki
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płąskie0
  • 3 łyżki oliwy
  • 80 ml wody

KREM

Posypka kokosowa

  • 100 gram wiórek kokosowych
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka margaryny

Sposób przygotowania:

Ciemne ciasto z kremem i wiórkami

ETAP 1:

Ciemne ciasto z kremem i wiórkami
W garnku rozpuszczamy margarynę, cukier i kakao.

Cukier, margarynę i kakao przekładamy do garnka, podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia się składników (do wrzenia). Po czym wlewamy wodę i oliwę, mieszamy dokładnie. Studzimy.

ETAP 2:

Ciemne ciasto z kremem i wiórkami
Oddzielone od żółtek białka ubijamy na sztywną pianę.

Białka oddzielamy od żółtek, po czym z białka ubijamy na sztywną pianę.

ETAP 3:

Ciemne ciasto z kremem i wiórkami
Żóltka miksujemy z zimną masą czekoladową.

Natomiast do żółtek dodajemy ostudzoną masę czekoladową. Miksujemy.

ETAP 4:

Ciemne ciasto z kremem i wiórkami
Do zmiksowanej masy czekoladowej z żółtkami wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia.

Do masy wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy, aż masa będzie jednolita.

ETAP 5:

Ciemne ciasto z kremem i wiórkami
Ciasto łączymy z pianą za pomocą łyżki.

Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Łączymy ją łyżką z ciastem.

ETAP 6:

Ciemne ciasto z kremem i wiórkami
Wylane na blachę ciasto pieczemy w piekarniku ok. 40 minut.

Ciasto wylewamy na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.

ETAP 7:

Ciemne ciasto z kremem i wiórkami
Przestudzone ciasto przekrawamy na dwa blaty.

Zimne ciasto przekrawamy na dwie części.

ETAP 8:

Ciemne ciasto z kremem i wiórkami
W garnuszku gotujemy budyń, studzimy go.

KREM: Jedną szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, a do drugiej wsypujemy budyń waniliowy oraz mąkę i mieszamy, po czym wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Studzimy.

ETAP 9:

Ciemne ciasto z kremem i wiórkami
Margarynę miksujemy z zimnym budyniem na krem.

Margarynę miksujemy, po czym dalej miksując dodajemy porcjami zimny budyń.

ETAP 10:

Ciemne ciasto z kremem i wiórkami
Krem dzielimy na dwie części, jedną rozsmarowujemy na przeciętnym cieście, a drugą na wierzchu ciasta.

Krem dzielimy na dwie części. Jedną część kremu wykładamy na jedno ciasto, rozsmarowujemy i przykrywamy drugim. Na wierzchu rozsmarowujemy pozostały krem.

ETAP 11:

Ciemne ciasto z kremem i wiórkami
Wiórki kokosowe przesmażamy, aż zbrązowieją.

Wiórki: W małym garnuszku topimy margarynę, po czym wsypujemy wiórki kokosowe oraz cukier i na wolnym ogniu smażymy mieszając, aż zbrązowieją. Studzimy, po czym zimnymi wiórkami posypujemy wierzch ciasta.