Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowe z kremem z kaszy mannyEtap 1:
Ciasto: Masło utrzeć z cukrem, kolejno dodać jajko. Nie przerywając ucierania dodawać małymi porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wlewać po trochę mleko. Na końcu wsypać kakao, dokładnie łącząc wszystkie składniki. Ciasto przełożyć do formy (40x24) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 25 minut (do suchego patyczka) w nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C.
Etap 2:
Krem: Mleko zagotować z manną, ostudzić. Miękkie masło dokładnie utrzeć z cukrem, dodawać porcjami zimną kaszę mannę.
Kremem posmarować ciasto.
Etap 3:
Równomiernie rozłożyć wiśnie.
Polewa: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, połączyć ze śmietaną, cukrem pudrem, a na końcu wlać mleko, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Jeszcze ciepłą polewę wylać na wierzch ciasta. Włożyć do lodówki.
Marika-
Magdalena88
małe_miki
Hrabina w kuchni
Podobnym kremem z kaszy manny, z dodatkiem soku z cytryny często przekładałam piernik.