gosia239

gosia239

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 234]

Ciasto z kremem karpatkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, delikatne ciasto z kremem karpatka z dodatkiem dżemu wiśniowego i wiśniówki. Idealne na przyjęcia i uroczystości.

Ciasto z kremem karpatkowym

Składniki:

Ciasto z kremem karpatkowym

 

  • Biszkopt
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Dodatki:
  • 2 kremy karpatka
  • podłużne biszkopty
  • wódka wiśniówka
  • płatki migdałowe

 

  • Masa z dżemu
  • 2 dżemy wiśniowe
  • 5 łyżek soku pomarańczowego
  • 2 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania:

Ciasto z kremem karpatkowym
Biszkopt - ubijamy białka na sztywno dodajemy żółtka i cukier. Na koniec wmieszać delikatnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do blaszki pieczemy 25 minut w temperaturze 180. Masa z dżemu - Gotujemy dżemy z dodatkiem soku pomarańczowego gdy się rozpuszczoną dodajemy żelatynę i mieszamy aż się dobrze rozpuści. Przygotowujemy kremy karpatka według przepisu na opakowaniu. Przełożenie ciasta - biszkopt - masa z dżemu - krem karpatka - biszkopty namoczone w wiśniówce - drugi krem karpatka - prażone na patelni płatki migdałowe.