Sposób przygotowania:
Ciasto z orzechami i kremem karpatkowym
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać do niej proszek do pieczenia i cukier. Zrobić wgłębienie i wlać tam żółtka. Margarynę pokruszyć i dodać do mąki. Szybko zagnieść ciasto. Pozostawić na godzinę w chłodnym miejscu. Następnie podzielić na pół i każdą część rozwałkować. Przełożyć ciasto na dwie takie same blaszki i nakłuć widelcem. Ciasto posmarować dżemem porzeczkowym. Ubić pianę z białek z cukrem aż będzie gęsta i lśniąca. Pianę wyłożyć na dżem i posypać wcześniej pokrojonymi orzechami włoskimi. Ciasta piec w temp. 180 stopni przez 40 minut. Wyjąć i wystudzić. Zgodnie z informacją na opakowaniu przygotować krem karpatkowy. Krem wyłożyć na jedno ciasto i przykryć drugim ciastem. Placek można polać lukrem.