paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Ciasto z orzechami i kremem karpatkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kruche ciasto pieczone z dżemem porzeczkowym oraz orzechami włoskimi. Ciasto przekładane kremem karpatkowym .

Ciasto z orzechami i kremem karpatkowym

Składniki:

Ciasto z orzechami i kremem karpatkowym

 

  • mąka 3 szklanki
  • margaryna 1 kostka
  • cukier puder 3/4 szklanki
  • żółtko 4 sztuki
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • krem karpatkowy
  • dżem z czarnej porzeczki 1 słoik
  • białko 3 sztuki
  • orzechy włoskie 25 dag
  • cukier 1/2 szklanki

Sposób przygotowania:

Ciasto z orzechami i kremem karpatkowym
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać do niej proszek do pieczenia i cukier. Zrobić wgłębienie i wlać tam żółtka. Margarynę pokruszyć i dodać do mąki. Szybko zagnieść ciasto. Pozostawić na godzinę w chłodnym miejscu. Następnie podzielić na pół i każdą część rozwałkować. Przełożyć ciasto na dwie takie same blaszki i nakłuć widelcem. Ciasto posmarować dżemem porzeczkowym. Ubić pianę z białek z cukrem aż będzie gęsta i lśniąca. Pianę wyłożyć na dżem i posypać wcześniej pokrojonymi orzechami włoskimi. Ciasta piec w temp. 180 stopni przez 40 minut. Wyjąć i wystudzić. Zgodnie z informacją na opakowaniu przygotować krem karpatkowy. Krem wyłożyć na jedno ciasto i przykryć drugim ciastem. Placek można polać lukrem.