krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Ciasto z kremem o smaku chałwy

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

bardzo dobre polecam wszystkim

Ciasto z kremem o smaku chałwy

Składniki:

Ciasto z kremem o smaku chałwy

 

  • biszkopt:
  • 6 jajek, 6 łyżek cukru, 8 łyżek
  • mąki pszennej, 1/2 łyżeczki
  • proszku do pieczenia KASIA
  • 20 dag chałwy, 20 dag KASI,
  • 4-5 łyżek cukru pudru, 2 łyżki
  • rodzynek i posiekanych orzechów,
  • 25 ml alkoholu
  • do dekoracji:
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady,
  • czekoladowe listki

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z kremem o smaku chałwy
1.Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania,
dodać żółtka po jednym (kolejne dodać wówczas, gdy poprzednie
dokładnie połączy się z masą).
2.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito.
Następnie dodawać po łyżce do masy. Całość wymieszać.
3.Do przygotowanej prostokątnej formy (posmarowanej KASIA
i wyłożonej papierem do pieczenia) wlać ciasto. Piec około 50 minut
w piekarniku nagrzanym do 170°C,
4.Przygotować krem: miękką KASIE utrzeć z cukrem pudrem na
puszystą masę; nie przerywając ucierania dodać pokruszoną chałwę
(po łyżce), a następnie alkohol, rodzynki i orzech)'.
5.Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części, przełożyć kremem,
posmarować także boki i wierzch ciasta. Udekorować rozpuszczoną
mleczną czekoladą i ewentualnie listkami z białej czekolady.