Sposób przygotowania:
Ciasto z kremem o smaku chałwy
1.Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania,
dodać żółtka po jednym (kolejne dodać wówczas, gdy poprzednie
dokładnie połączy się z masą).
2.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito.
Następnie dodawać po łyżce do masy. Całość wymieszać.
3.Do przygotowanej prostokątnej formy (posmarowanej KASIA
i wyłożonej papierem do pieczenia) wlać ciasto. Piec około 50 minut
w piekarniku nagrzanym do 170°C,
4.Przygotować krem: miękką KASIE utrzeć z cukrem pudrem na
puszystą masę; nie przerywając ucierania dodać pokruszoną chałwę
(po łyżce), a następnie alkohol, rodzynki i orzech)'.
5.Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części, przełożyć kremem,
posmarować także boki i wierzch ciasta. Udekorować rozpuszczoną
mleczną czekoladą i ewentualnie listkami z białej czekolady.
dodać żółtka po jednym (kolejne dodać wówczas, gdy poprzednie
dokładnie połączy się z masą).
2.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito.
Następnie dodawać po łyżce do masy. Całość wymieszać.
3.Do przygotowanej prostokątnej formy (posmarowanej KASIA
i wyłożonej papierem do pieczenia) wlać ciasto. Piec około 50 minut
w piekarniku nagrzanym do 170°C,
4.Przygotować krem: miękką KASIE utrzeć z cukrem pudrem na
puszystą masę; nie przerywając ucierania dodać pokruszoną chałwę
(po łyżce), a następnie alkohol, rodzynki i orzech)'.
5.Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części, przełożyć kremem,
posmarować także boki i wierzch ciasta. Udekorować rozpuszczoną
mleczną czekoladą i ewentualnie listkami z białej czekolady.