joasiaant

joasiaant

Starszy Kucharz
[Przepisów: 50]

Ciasto z kremem śmietanowym i galaretką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Łatwe ciastko, dobre na niedzielę.

Ciasto z kremem śmietanowym i galaretką

Składniki:

Ciasto z kremem śmietanowym i galaretką

 

  • Biszkopt
  • 6 jajek
  • 1i1/2 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • Masa
  • 3 galaretki różnego koloru
  • 300-350 ml śmietany do ubijania (najlepiej kremówki)
  • ew. jedno opakowanie "Śnieżki"
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • polewa czekoladowa na wierzch

Sposób przygotowania:

Ciasto z kremem śmietanowym i galaretką
Biszkopt
Ubić białka na sztywno ( przed ubijaniem zostawić jajka w temp. pokojowej na kilka godzin) z odrobiną soli. Ciągle ucierając dodawać cukier, a potem po jednym żółtku. Na końcu dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i olej. Wymieszać to plastikową łyżką. Ciasto dajemy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy 45 minut w średnio gorącym piekarniku. Po ostygnięciu przekroić ciasto na dwie części.
Masa
Zrobić 3 galaretki. Dwie zostawić do zupełnego stężenia, a trzecią, troszkę mniej stężałą zmieszać z ubitą śmietaną i cukrem pudrem. Pozostałe galaretki pokroić w kostkę ( te dwie galaretki przygotować wcześniej, żeby miały czas zastygnąć).Galaretki delikatnie zmieszać u ubitą śmietaną. Tą masą przekładać biszkopt, górę polać polewą czekoladową.