Sposób przygotowania:
Ciasto z kremem śmietanowym i galaretką
Biszkopt
Ubić białka na sztywno ( przed ubijaniem zostawić jajka w temp. pokojowej na kilka godzin) z odrobiną soli. Ciągle ucierając dodawać cukier, a potem po jednym żółtku. Na końcu dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i olej. Wymieszać to plastikową łyżką. Ciasto dajemy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy 45 minut w średnio gorącym piekarniku. Po ostygnięciu przekroić ciasto na dwie części.
Masa
Zrobić 3 galaretki. Dwie zostawić do zupełnego stężenia, a trzecią, troszkę mniej stężałą zmieszać z ubitą śmietaną i cukrem pudrem. Pozostałe galaretki pokroić w kostkę ( te dwie galaretki przygotować wcześniej, żeby miały czas zastygnąć).Galaretki delikatnie zmieszać u ubitą śmietaną. Tą masą przekładać biszkopt, górę polać polewą czekoladową.
Ubić białka na sztywno ( przed ubijaniem zostawić jajka w temp. pokojowej na kilka godzin) z odrobiną soli. Ciągle ucierając dodawać cukier, a potem po jednym żółtku. Na końcu dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i olej. Wymieszać to plastikową łyżką. Ciasto dajemy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy 45 minut w średnio gorącym piekarniku. Po ostygnięciu przekroić ciasto na dwie części.
Masa
Zrobić 3 galaretki. Dwie zostawić do zupełnego stężenia, a trzecią, troszkę mniej stężałą zmieszać z ubitą śmietaną i cukrem pudrem. Pozostałe galaretki pokroić w kostkę ( te dwie galaretki przygotować wcześniej, żeby miały czas zastygnąć).Galaretki delikatnie zmieszać u ubitą śmietaną. Tą masą przekładać biszkopt, górę polać polewą czekoladową.
kasik12