Sposób przygotowania:
Ciasto z kremem, wiśniami i galaretkąETAP 1:
Ciasto: białka oddzielić od żółtek i ubić, stopniowo dodawać cukier, potem żółtka i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x35 cm, piec około 20 – 30 minut w temp. 180 stopni.
Galaretkę wiśniową rozpuścić według przepisu na opakowaniu i odstawić do stężenia.
Krem: odlać pół szklanki mleka i wymieszać w nim mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i żółtka, pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Na kipiące mleko wlać powstały budyń i chwilę gotować, zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia.
Utrzeć margarynę i połączyć z zimnym budyniem.
Na biszkopcie rozsmarować krem , ułożyć na nim umyte i wydrylowane wiśnie, zalać tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki do czasu, aż galaretka dobrze stężeje.
SylaUla
bietka
Dziękuję bardzo :)