bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 164]

Ciasto z kremem, wiśniami i galaretką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne ciasto, które obowiązkowo robię w sezonie wiśniowym. Poza sezonem możemy użyć owoce ze słoika.

Ciasto z kremem, wiśniami i galaretką

Składniki:

Ciasto z kremem, wiśniami i galaretką

Ciasto:

Krem budyniowy:

  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 25 dkg margaryny

Dodatkowo:

  • 50 dkg wiśni drylowanych
  • 1 galaretka wiśniowa

Sposób przygotowania:

Ciasto z kremem, wiśniami i galaretką

ETAP 1:

Ciasto z kremem, wiśniami i galaretką
Na biszkopcie rozsmarować krem , ułożyć na nim umyte i wydrylowane wiśnie, zalać tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki do czasu, aż galaretka dobrze stężeje.

Ciasto: białka oddzielić od żółtek i ubić, stopniowo dodawać cukier, potem żółtka i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x35 cm, piec około 20 – 30 minut w temp. 180 stopni.

Galaretkę wiśniową rozpuścić według przepisu na opakowaniu i odstawić do stężenia.

Krem: odlać pół szklanki mleka i wymieszać w nim mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i żółtka, pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Na kipiące mleko wlać powstały budyń i chwilę gotować, zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia.
Utrzeć margarynę i połączyć z zimnym budyniem.

Na biszkopcie rozsmarować krem , ułożyć na nim umyte i wydrylowane wiśnie, zalać tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki do czasu, aż galaretka dobrze stężeje.