Sposób przygotowania:
Deser jogurtowo - wiśniowy
Mus wiśniowy:
Wiśnie po opłukaniu i odsączeniu wydrylować z pestek. Następnie przełożyć do garnka dodać cukier i gotować na małym ogniu aż owoce puszczą sok i się nieco rozgotują ( można zmiksować, ale ja nie miksowałam). Zdjąć z ognia i do gorących owoców dodać żelatynę mieszając do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
Masa jogurtowa:
Jogurt naturalny przełożyć do wyższego naczynia dodać cukier puder i zmiksować, następnie połączyć z rozpuszczoną letnią żelatyną.
Do przygotowanych pucharków włożyć porcję musu wiśniowego, odstawić do lekkiego stężenia po czym nałożyć masę jogurtową, tak aby wyszły na pucharkach mazy.
Pucharki wkładamy do lodówki aby masa całkowicie stężała.
Nakładamy ponownie mus wiśniowy, ponownie odkładamy do stężenia i nakładamy masę jogurtową.
Po całkowitym stężeniu deserki polewamy delikatnie sokiem z wiśni (leciutko z góry poruszać).
Udekorować listkami mięty oraz wiśniami.
Wiśnie po opłukaniu i odsączeniu wydrylować z pestek. Następnie przełożyć do garnka dodać cukier i gotować na małym ogniu aż owoce puszczą sok i się nieco rozgotują ( można zmiksować, ale ja nie miksowałam). Zdjąć z ognia i do gorących owoców dodać żelatynę mieszając do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
Masa jogurtowa:
Jogurt naturalny przełożyć do wyższego naczynia dodać cukier puder i zmiksować, następnie połączyć z rozpuszczoną letnią żelatyną.
Do przygotowanych pucharków włożyć porcję musu wiśniowego, odstawić do lekkiego stężenia po czym nałożyć masę jogurtową, tak aby wyszły na pucharkach mazy.
Pucharki wkładamy do lodówki aby masa całkowicie stężała.
Nakładamy ponownie mus wiśniowy, ponownie odkładamy do stężenia i nakładamy masę jogurtową.
Po całkowitym stężeniu deserki polewamy delikatnie sokiem z wiśni (leciutko z góry poruszać).
Udekorować listkami mięty oraz wiśniami.
gusia1000