BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1332]

Deser jogurtowo - wiśniowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dzisiaj przygotowałam deser biało czerwony czyli jogurtowo - wiśniowy, aby tak kibicować naszym przy takim właśnie deserku. Deserek był bardzo smaczny i pożywny.

Deser jogurtowo - wiśniowy Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Deser jogurtowo - wiśniowy

 

  • Mus wiśniowy;
  • wiśnie około 400 g, bez pestek,
  • cukier 3 - 4 łyżki,
  • żelatyna 3 łyżeczki,

 

  • Masa jogurtowa;
  • jogurt naturalny 400 g,
  • cukier puder 3 łyżki,
  • żelatyna 3 łyżeczki,
  • woda gorąca 1/4 szkl,

 

  • Dodatkowo;
  • listki mięty kilka szt,
  • wiśnie do dekoracji kilka szt,

Sposób przygotowania:

Deser jogurtowo - wiśniowy
Mus wiśniowy:

Wiśnie po opłukaniu i odsączeniu wydrylować z pestek. Następnie przełożyć do garnka dodać cukier i gotować na małym ogniu aż owoce puszczą sok i się nieco rozgotują ( można zmiksować, ale ja nie miksowałam). Zdjąć z ognia i do gorących owoców dodać żelatynę mieszając do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.

Masa jogurtowa:

Jogurt naturalny przełożyć do wyższego naczynia dodać cukier puder i zmiksować, następnie połączyć z rozpuszczoną letnią żelatyną.

Do przygotowanych pucharków włożyć porcję musu wiśniowego, odstawić do lekkiego stężenia po czym nałożyć masę jogurtową, tak aby wyszły na pucharkach mazy.

Pucharki wkładamy do lodówki aby masa całkowicie stężała.

Nakładamy ponownie mus wiśniowy, ponownie odkładamy do stężenia i nakładamy masę jogurtową.

Po całkowitym stężeniu deserki polewamy delikatnie sokiem z wiśni (leciutko z góry poruszać).

Udekorować listkami mięty oraz wiśniami.
Deser jogurtowo - wiśniowy
Wiśnie po umyciu wydrylować włożyć do garnka
Deser jogurtowo - wiśniowy
Dodać cukier i podgrzewać aż owoce puszczą sok
Deser jogurtowo - wiśniowy
Wiśnie gotować na małym ogniu.Gdy się rozgotują i puszczą sok zdjąć z ognia i dodać żelatynę,dokładnie wymieszać
Deser jogurtowo - wiśniowy
Jogurt naturalny włożyć do wyższego naczynia dodać cukier puder
Deser jogurtowo - wiśniowy
Zmiksować na gładką masę dodając rozpuszczoną letnią żelatyną
Deser jogurtowo - wiśniowy
Mus wiśniowy rozłożyć do pucharków i włożyć do lekkiego stężenia
Deser jogurtowo - wiśniowy
Następnie nałożyć masę jogurtową aby wyszły nam mazy
Deser jogurtowo - wiśniowy
Pucharki włożyć do lodówki do całkowitego stężenia,ponownie nałożyć mus wiśniowy i na koniec masę jogutrową,udekorować wiśniami ,listkami mięty