Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Sernik z mleczkiem kokosowym na kruchym cieście

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny sernik upieczony z mleczkiem kokosowym. Pysznie pachnie i tak samo smakuje. Upieczcie koniecznie.

Sernik z mleczkiem kokosowym na kruchym cieście

Składniki:

Sernik z mleczkiem kokosowym na kruchym cieście

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki ciemnego kakao

Masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1 puszka mleczka kokosowego

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Sernik z mleczkiem kokosowym na kruchym cieście
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na czas przygotowania masy serowej. 

2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser z wiaderka, oraz mleczko kokosowe, ale tylko białą część i dokładnie ucieramy. Kolejno białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy.

3. Do pieczenia: Połowę ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm, następnie wykładamy delikatnie i równomiernie masę serową i na koniec ścieramy pozostałe ciasto.

4. Pieczenie: Tak przygotowany sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Ja zawsze studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam na kilka godzin do lodówki.

5. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy, a ja smacznego życzę.



Moje rady:

Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Sernik można pokroić na około 30 kawałków.

Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm. 

Użyłam mleczka o wadze 400 g.