Ciasto z kwaśnym mlekiem i kokosem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jajka ubić z cukrem, dodać margarynę. Na koniec wlać kwaśne mleko i mąkę wymieszaną z sodą i kakao. Wszystko dokładnie ubić mikser

Ciasto z kwaśnym mlekiem i kokosem

Składniki:

Ciasto z kwaśnym mlekiem i kokosem

 

  • Ciasto ciemne:
  • 4 jajka,
  • 40 dag margaryny,
  • 40 dag cukru,
  • 4 szklanki mąki,
  • 2 szklanki kwaśnego mleka (może być kefir),
  • 2 łyżeczki sody,
  • 4 łyżki kakao.
  • Ciasto kokosowe:
  • 25 dag wiórków kokosowych,
  • 4 białka,
  • 25 dag cukru.

Sposób przygotowania:

Ciasto z kwaśnym mlekiem i kokosem
Jajka ubić z cukrem, dodać margarynę. Na koniec wlać kwaśne mleko i mąkę wymieszaną z sodą i kakao. Wszystko dokładnie ubić mikserem.

Ciasto podzielić na pół, upiec dwa placki. Można też upiec w dużej blaszce jeden placek i przekroić go wzdłuż na pół, uzyskując dwa mniejsze. Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać wiórki kokosowe, piec w rozgrzanym piekarniku około 10-15 minut.

Ciemny placek posmarować dowolnym kremem lub kwaśnym dżemem. Na to nałożyć placek kokosowy, znowu krem lub dżem i przykryć ciemnym plackiem.

Ciasto można polać dowolną polewą.