Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Twarożkowa delicja Di

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 11
  • KALORIE: 210
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Idealnie nasączony biszkopt, rozpływający się w ustach krem twarogowy, galaretka i pozostałe dodatki sprawiają, że ciężko ulec pokusie i nie dołożyć sobie drugiej, a nawet trzeciej solidnej porcji.

Twarożkowa delicja Di Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Twarożkowa delicja Di

Tortownica o średnicy 18 cm, biszkopt:

Krem:

  • 200 g mielonego twarogu (może być z wiaderka, ale koniecznie dobrej jakości)
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Ponadto:

  • około 40 g okrągłych biszkoptów
  • 3 łyżki dżemu/konfitury/nadzienia truskawkowego
  • 1 galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania:

Twarożkowa delicja Di

Galaretka:

Twarożkowa delicja Di
Galaretką przygotować zgodnie z przepisem z opakowania.

Galaretkę należy przygotować zgodnie z przepisem znajdującym się na opakowaniu, a następnie ostudzić i schłodzić w lodówce, aby odrobinę stężała.

Biszkopt:

Twarożkowa delicja Di
Biszkopt kakaowy można upiec dzień wcześniej.

Białka należy ubić na sztywną pianę - pod koniec wsypując cukier, a następnie dodając po 1 żółtku.

Na końcu delikatnie wmieszać mąkę przesianą z kakao.

Powstałą masę przelać do formy, której dno powinno być wysłane papierem do pieczenia.

Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.

Krem:

Twarożkowa delicja Di
Krem nadaje się do użycia bezpośrednio po przygotowaniu.

Miękkie masło i oba cukry ubić do białości, a następnie partiami połączyć z twarogiem.

Nasączenie:

Twarożkowa delicja Di
Sok z cytryny można w ostateczności zastąpić odrobiną kwasku cytrynowego.

Sok wymieszać z wodą.

Całość:

Twarożkowa delicja Di
Ciasto chłodzić do momentu zastygnięcia galaretki.

Biszkopt nasączyć ponczem i posmarować dżemem/konfiturą, a następnie równomiernie kremem.
Na kremie należy umieścić biszkopciki.
Całość zalać delikatnie tężejącą galaretką i wstawić do lodówki, aby galaretka całkowicie zastygła.


Tagi:

ciasto deser