izabela11111

izabela11111

Szef Kuchni
[Przepisów: 156]

Ciasto z makiem i pianką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
  • KALORIE: 240
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasto nie jest drogie w przygotowaniu, ale zato bardzo dobrze smakuje.

Ciasto z makiem i pianką

Składniki:

Ciasto z makiem i pianką

 

  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka masła
  • 7 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki maku
  • 1 słoik powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:

Ciasto z makiem i pianką
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrami, mąką, proszkiem do pieczenia i miękkim masłem. Wyrób ciasto. Podziel na 3 części. Do jednej dodaj kakao, do drugiej mak, a do trzecią zostaw jasną. Ponownie zagnieć, włóż do zamrażarki na 40 min. Tortownicę wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Ciasto z makiem zetrzyj na dno, wyłóż powidła i zetrzyj ciasto z kakao. Na wierzch wyłóż pianę z białek i zetrzyj jasne ciasto. piecz ok. 50 min. w temp. 180 stopni.

Tagi:

jajko jajka mak