ppaulinaa

ppaulinaa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Ciasto z masą cytrynową

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Polecam dla tych którzy lubią nie tylko coś słodkiego. Ciasto z masa cytrynową jest orzeźwiające!!

Ciasto z masą cytrynową

Składniki:

Ciasto z masą cytrynową

 

  • Ciasto:
  • 8 białek
  • 4 żółtka
  • 10 dag całych migdałów
  • 5 dag mielonych migdałów
  • 10 dag wiórek kokosowych
  • 10 dag cukru
  • 15 dag maku
  • Krem:
  • 400 ml mleka
  • cukier waniliowy
  • 20 dag mała
  • 8 łyżek cukru
  • 4 żółtka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 4 cytryny
  • Lukier:
  • łyżka soku z cytryny
  • 10 łyżek cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z masą cytrynową
Ciasto: Całe migdały zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na ok. 3 min, a następnie obieramy ze skórki i drobno siekamy. Mieszamy z mielonymi migdałami, makiem i wiórkami. Białka ubijamy z cukrem dodajemy żółtka i mieszankę migdałową. Pieczemy dwa placki po ok. 20 min. Krem: Z cytryny wyciskamy sok i mieszamy z mlekiem. Dodajemy cukier, budynie, żółtka, mieszamy i gotujemy aż powstanie gęsta masa. Masło ucieramy z masą budyniową. Ciasto przekładamy kremem. Lukier: Sok cytryny mieszamy z gorącą wodą i cukrem pudrem, aż powstanie gęsta masa. Ciasto smarujemy lukrem.

Tagi:

ciasto mak