Sposób przygotowania:
Ciasto z masą kawową i biszkoptami
Mąkę wymieszać z sodą, cukrem pudrem, dodać zimne masło, dokładnie posiekać. Miód włożyć do rondla, rozpuścić, przestudzić, wymieszać z mlekiem. Do mąki dodać jajko, przestudzony miód i szybko zagnieść ciasto. Następnie podzielić na połowę i rozwałkować 2 placki. Ułożyć na przygotowanej blaszce, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 10-15 minut. Upieczone zimne ciasto skropić ponczem przygotowanym z wody, cukru i soku z cytryny. Masa 30 dag biszkoptów pokruszyć wałkiem na stolnicy. Masło utrzeć z cukrem pudrem, kakao i pokruszonymi biszkoptami na puszystą masę. ( gdy masa jest zbyt gęsta można dodać śmietany lub dżemu) Następnie dodać posiekane płatki migdałowe, kawę naturalną, spirytus i dokładnie wymieszać. 1/3 masy wyłożyć na jeden blat, ułożyć pozostałe biszkopty i wyłożyć resztę masy. Przykryć drugim blatem, obciążyć deseczką, odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Następnie oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą wymieszaną z 2 łyżkami mleka i posypać kolorowymi wiórkami kokosowymi.
sylwia17