Sposób przygotowania:
Ciasto z masa śmietanową i truskawkamiETAP 1:
Białka ubić z dodatkiem szczypty soli w trakcie dosypywać cukier i ubijać do uzyskania szklistej bezy, następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać, mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
Formę do pieczenia ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto piec w temp. 180 st około 30 minut po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwa placki.
Masa śmietankowa:
Galaretkę agrestową rozpuścić w 1,5 szklanki wody i odstawić do zastygnięcia, żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki wody po czym ją podgrzewając rozpuścić.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać do niej cukier puder i serek mascarpone po dokładnym wymieszaniu dodać rozdrobnioną widelcem galaretkę agrestowa i żelatynę, dokładnie wszystko wymieszać.
ETAP 3:
Jeden placek z ciasta ułożyć na dnie formy nasączyć go wodą z sokiem cytrynowym i cukrem, następnie wyłożyć całą masę serowa i przykryć drugim plackiem z ciasta.
ETAP 4:
Truskawki umyć i oczyścić, następnie pokroić na mniejsze kawałki i gęsto ułożyć na wierzchu ciasta, galaretkę rozpuścić zgodnie z przepisem na opakowaniu i gęstniejącą zalać truskawki, odstawić do całkowitego zastygnięcia ciasta.