iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Ciasto z masa śmietanową i truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Ciasto idealne na upały bo jak mawia mój mąż jest mokre i zimne, a według mnie jest smaczne i ładnie się prezentuje, a jak wiemy wygląd też jest ważny.

Ciasto z masa śmietanową i truskawkami

Składniki:

Ciasto z masa śmietanową i truskawkami

ciasto:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa śmietanowa::

  • 750 ml śmietany 30 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka agrestowa
  • 3 płaskie łyżki żelatyny

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ciasto z masa śmietanową i truskawkami

ETAP 1:

Ciasto z masa śmietanową  i truskawkami
Jeden placek ponownie dać do formy i nasączyć.

Białka ubić z dodatkiem szczypty soli w trakcie dosypywać cukier i ubijać do uzyskania szklistej bezy, następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać, mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
Formę do pieczenia ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto piec w temp. 180 st około 30 minut po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwa placki.

Masa śmietankowa:

Ciasto z masa śmietanową  i truskawkami
Przygotować gładką masę serowo śmietanową.

Galaretkę agrestową rozpuścić w 1,5 szklanki wody i odstawić do zastygnięcia, żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki wody po czym ją podgrzewając rozpuścić.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać do niej cukier puder i serek mascarpone po dokładnym wymieszaniu dodać rozdrobnioną widelcem galaretkę agrestowa i żelatynę, dokładnie wszystko wymieszać.

ETAP 3:

Ciasto z masa śmietanową  i truskawkami
Ciasto przełożyć przygotowaną masa smietanową.

Jeden placek z ciasta ułożyć na dnie formy nasączyć go wodą z sokiem cytrynowym i cukrem, następnie wyłożyć całą masę serowa i przykryć drugim plackiem z ciasta.

ETAP 4:

Ciasto z masa śmietanową  i truskawkami
Truskawek na cieście powinno być dosyć dużo.

Truskawki umyć i oczyścić, następnie pokroić na mniejsze kawałki i gęsto ułożyć na wierzchu ciasta, galaretkę rozpuścić zgodnie z przepisem na opakowaniu i gęstniejącą zalać truskawki, odstawić do całkowitego zastygnięcia ciasta.