Sposób przygotowania:
Ciasto z masa śmietanową i truskawkamiETAP 1:
![Ciasto z masa śmietanową i truskawkami Ciasto z masa śmietanową i truskawkami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ciasto-z-masa-smietanowa-i-truskawkami-jeden-placek-ponownie-dac-do-formy-i-nasaczyc-354981.jpg)
Białka ubić z dodatkiem szczypty soli w trakcie dosypywać cukier i ubijać do uzyskania szklistej bezy, następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać, mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
Formę do pieczenia ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto piec w temp. 180 st około 30 minut po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwa placki.
Masa śmietankowa:
![Ciasto z masa śmietanową i truskawkami Ciasto z masa śmietanową i truskawkami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ciasto-z-masa-smietanowa-i-truskawkami-przygotowac-gladka-mase-serowo-smietanowa-354982.jpg)
Galaretkę agrestową rozpuścić w 1,5 szklanki wody i odstawić do zastygnięcia, żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki wody po czym ją podgrzewając rozpuścić.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać do niej cukier puder i serek mascarpone po dokładnym wymieszaniu dodać rozdrobnioną widelcem galaretkę agrestowa i żelatynę, dokładnie wszystko wymieszać.
ETAP 3:
![Ciasto z masa śmietanową i truskawkami Ciasto z masa śmietanową i truskawkami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ciasto-z-masa-smietanowa-i-truskawkami-ciasto-przelozyc-przygotowana-masa-smietanowa-354983.jpg)
Jeden placek z ciasta ułożyć na dnie formy nasączyć go wodą z sokiem cytrynowym i cukrem, następnie wyłożyć całą masę serowa i przykryć drugim plackiem z ciasta.
ETAP 4:
![Ciasto z masa śmietanową i truskawkami Ciasto z masa śmietanową i truskawkami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ciasto-z-masa-smietanowa-i-truskawkami-truskawek-na-ciescie-powinno-byc-dosyc-duzo-354984.jpg)
Truskawki umyć i oczyścić, następnie pokroić na mniejsze kawałki i gęsto ułożyć na wierzchu ciasta, galaretkę rozpuścić zgodnie z przepisem na opakowaniu i gęstniejącą zalać truskawki, odstawić do całkowitego zastygnięcia ciasta.