czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Ciasto z masą truskawkową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne ciasto z masą truskawkową i śmietanowym wierzchem, do tego chrupiące kawałki herbatników i czekolady... Nie trzeba niczego więcej:)

Ciasto z masą truskawkową Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto z masą truskawkową

 

 

  • Masa truskawkowa:
  • 90 dag świeżych lub mrożonych truskawek,
  • 1i1/4 szkl. wody,
  • 2 galaretki truskawkowe,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • szkl. cukru.

 

  • Śmietana:
  • 1/2 l śmietanki 30%,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2op. śmietan-fixu,
  • 60g herbatników,
  • 50g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Ciasto z masą truskawkową
1. Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypywać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką. Przelać do przygotowanej blaszki o wym. 23x33cm. Piec ok. 30 min w temp. 170st. Ostudzić i przepołowić. 2. Truskawki (mrożone rozmrozić) zalać 3/4 szkl. wody, dodać cukier i zagotować. Dusić na małym ogniu ok. 10min. Następnie wsypać galaretki, dokładnie wymieszać. Budynie rozrobić w 1/2 szkl. wody, wlać do gotujących się owoców. Stale mieszając, zagotować. Masę przestudzić, następnie przełożyć nią blaty ciasta. Schłodzić. 3. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz śmietan-fixy. Rozsmarować na wierzchu ciasta. Herbatniki oraz czekoladę zmiksować w blenderze. Posypać wierzch ciasta. Przechowywać w lodówce.
Ciasto z masą truskawkową
bikszopt pieczemy ok. 30min w temp. 170st